Γ. Στουρνάρας: Ώριμες οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Γ. Στουρνάρας: Ώριμες οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Έχει ωριμάσει ο χρόνος για να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 22ο Rencontres Économiques, Aix-en-Provence, στη Γαλλία.

Ο ίδιος πρότεινε το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης να μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό που να συνδέει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής στο κέντρο της ευρωζώνης με κατάλληλους κανόνες, προκειμένου να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος χαλάρωσης της δημοσιονομικής σταθερότητας σε εθνικό επίπεδο.

«Οι στόχοι μας εδώ θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους για όλα τα κράτη-μέλη, η επίτευξη αντικυκλικότητας της δημοσιονομικής πολιτικής και η δημιουργία ενός κεντρικού δημοσιονομικού εργαλείου για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που θα ενεργοποιείται για να αντιμετωπίζει συμμετρικούς κλυδωνισμούς (πχ πανδημία, επιπτώσεις πολέμων κτλ.)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί από την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης, υπάρχουν ακόμη μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων, καθώς και η ολοκλήρωση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων.

Παράλληλα. επεσήμανε ότι η ατελής τραπεζική και δημοσιονομική ένωση σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, όπως η σημερινή, που οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον συνεχιζόμενο πόλεμο, δημιουργεί εμπόδια (financial fragmentation) στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Επομένως, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε, «ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης υποστήριξε ότι είναι καταλυτικής σημασίας για την τη δημιουργία μίας πλήρους οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Ειδικότερα στο θέμα της εποπτείας των τραπεζών πρότεινε αυτή των λιγότερο συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων (όπως η Τράπεζα Αττικής), να συγκλίνει (λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου) με αυτή των συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων (SIs).

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Κ. Ζέρβα με Κυρ. Πιερρακάκη και Θ. Λιβάνιο για το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων
 
 

Loading

Play