Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρώην Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπουργείου Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, αναφερόμενος στο περιστατικό προπηλακισμού του πριν λίγες ημέρες στα Μέγαρα.
Μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά επικίνδυνοι», ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι δεν καταδίκασε το γεγονός, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «στημένη επίθεση», καθώς ήταν ο μόνος από τους βουλευτές που εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και συντάχθηκε με την απόφαση της τοπικής κοινωνίας.
«Ήταν μια στημένη επίθεση για να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες τους, αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την υπόθεση αυτή», τόνισε.
«Εγώ εξέφρασα τη συμπαράστασή μου στο δημοτικό συμβούλιο, διότι πριν λίγες ημέρες, ο κ. Μηταράκης πήρε μια απόφαση χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν για δημιουργία δομής φιλοξενίας στα Μέγαρα, στη Νέα Πέραμο και ενώ μόλις πριν δύο εβδομάδες διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Προφανώς, κάποιοι κύκλοι θεώρησαν σωστό να χρεώσουν την όλη εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό έγιναν και τα επεισόδια και γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία καταδίκη των επεισοδίων», ανέφερε.
«Υπάρχει μια τεράστια ανεπάρκεια που δημιουργεί πρόβλημα και με τις τοπικές κοινωνίες, όσο και με τους πρόσφυγες τους ίδιους και τους όρους ζωής τους. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα και ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, παρόλο που κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από τις 7 Ιουλίου», πρόσθεσε.
Εκλογές: Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνηση
Για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».
Όπως εξήγησε, «θα βρεθεί μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, άρα από αυτή την άποψη, υπάρχει σκέψη, φαντάζομαι, να προλάβουν να κάνουν εκλογές πριν γυρίσει το κλίμα δραστικά εναντίον τους. Αλλά και από την άλλη, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι εν μέσω ακόμη της υγειονομικής κρίσης, είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει. Και να σας το πω και ευθέως, το θεωρώ εγκληματικό να γίνουν εκλογές μέσα στους επόμενους δυο -τρεις μήνες, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι. Και για υγειονομικούς λόγους είναι μια τεράστια διασπορά και για λόγους οικονομίας. Με έναν τουρισμό που παραπαίει δεν κάνεις εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Μετά όμως, έχω εκφράσει την άποψη ότι οφείλουν να πάνε σε εκλογές. Διότι το διακύβευμα στις 7 Ιουλίου ήταν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, όπου πρέπει να λάβουν ξανά λαϊκή εντολή».
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο κόμμα του, ο Γιώργος Τσίπρας σχολίασε: «Δυστυχώς, (η πανδημία) μας ανέκοψε μια πορεία προς το συνέδριο, που θέλαμε ακριβώς να μετασχηματίσουμε το κόμμα σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αυτή η πορεία προφανώς πρέπει να επανεκκινήσει. Από αυτή την άποψη, ναι, δεν μας βρίσκει στο καλύτερο σημείο, αλλά με τα πράγματα που θα έρθουν, πρόκειται ο ελληνικός λαός να καταλάβει τι πρόκειται να γίνει αν συνεχίζει να κυβερνά η ΝΔ».
«Η πολιτική του κατευνασμού δεν οδηγεί πουθενά»
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας, επεσήμανε πως «δόθηκε πολύ μεγάλο βάρος στη μεθόδευση Ερντογάν για μαζικές ροές μεταναστών από τον Έβρο».
«Δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Το βασικό είναι όλα τα άλλα που κάνει η Τουρκία, μέρος των οποίων ήταν και αυτή η προσπάθεια που έκανε στον Έβρο. Αλλά νομίζω ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενδεχόμενες έρευνες και το τουρκολιβυκό σύμφωνο και όλα τα άλλα, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα μεγάλη, σοβαρή απάντηση από ελληνικής πλευράς, είναι τα σοβαρά ζητήματα. Μέχρι να γίνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, υπήρχαν αυταπάτες από την ελληνική κυβέρνηση, ότι με κάποιον τρόπο θα τα βρουν με τον Ερντογάν. Αυτές οι αυταπάτες ξεσκίστηκαν πραγματικά με τη σύναψη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη και ενώ θα περίμενε κανείς μετά να υπάρχει μια τελείως άλλη στάση, δυστυχώς βλέπουμε μια στάση κατευνασμού».
«Η κυβέρνηση να στηρίξει βιομηχανίες όπως η ΕΑΒ»
Η πανδημία ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν με κρατική ενίσχυση μια σειρά βιομηχανίες, είτε δημόσιες, είτε ιδιωτικές, όπου δεν μπορούσαν πριν να παρέμβουν, λόγω του καθεστώτος της απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων.
Ειδικά στην περίπτωση στην ΕΑΒ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, επειδή έχουμε μια επιχείρηση η οποία δεν είναι προβληματική. «Η οποία δεν πληρώνεται από τον κρατικό κορβανά, η οποία βγάζει τα έξοδα της και τα κόστη της μέσα από την ίδια την παραγωγή και έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες», ανέφερε.
«Βλέπουμε να περικόπτονται με δικαιολογίες οι οποίες δεν στέκουν, ένα μεγάλο μέρος του μη μισθολογικού κόστους, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα μεταφοράς των εργαζομένων, γιατί είναι τεράστιες οι αποστάσεις από την Αθήνα ή από την Εύβοια μέχρι την ΕΑΒ και διάφορες άλλες παροχές», τόνισε.
«Μάλλον δεν ενδιαφέρονται καθόλου τι θα γίνει με τέτοιες βιομηχανίες που, αν θέλετε, είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει πλέον στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ακούστε όσα είπε ο κ. Τσίπρας στον Flash 99.4:
Δείτε ακόμη:
M. Ρεπούση: «Εθνικισμός υπάρχει και στην Αριστερά»