Υπεραμύνθηκε του εργασιακού νομοσχεδίου που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιάννης Βούτσης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εργασιακού μεσαίωνα.
Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα την Αριστερά, ότι επαναλαμβάνει διαχρονικά το μοτίβο πως η ΝΔ στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων, όμως, όπως είπε, αυτή η κατηγορία πέφτει συνεχώς στο κενό με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει.
«Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος. Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας. Όμως η επιχειρηματικότητα είναι το εργαλείο για να δημιουργήσουμε πλούτο και να αυξήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας», ήταν τα λόγια του κ. Βρούτση στην Ολομέλεια.
Και πρόσθεσε: «Τρεις είναι οι βασικές αρχές που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες για τη ΝΔ. Πρώτον: ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου αν δεν υπάρξουν επενδύσεις. Δεύτερον: ποτέ δεν πιστέψαμε ότι ο ανταγωνισμός και η βελτίωση της επιχειρηματικότητας θα έρθει μέσα από τη μείωση μισθών. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα από ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Τρίτον: πιστεύουμε στις συλλογικές συμβάσεις, που είναι ένα καθαρά φιλελεύθερο μέτρο και ποτέ δεν διαταράχθηκαν επί κυβέρνησης μας».
Ειδική αναφορά στην Εργάνη 2
Έμφαση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην Εργάνη 2, κάνοντας λόγο για επαναστατικό μέτρο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
«Η αδήλωτη εργασία και η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρήσεων έρχεται να αντιμετωπιστεί πλήρως μέσα από το νομοσχέδιο με την Εργάνη 2. Η Εργάνη 1 θωράκισε τις θέσεις εργασίας για αυτό και η αδήλωτη εργασία σήμερα είναι κάτω από το 4%. Τέλος του 2020, που ήμουν υπουργός Εργασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο κυρώσεων και ποινών. Δημιουργήθηκε νέα πραγματικότητα και επιβλήθηκαν καθαροί κανόνες για όλους. Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ήταν πολύ σκληρό μέτρο. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των εργοδοτών. Με το σημερινό νομοσχέδιο θεσπίζεται η Εργάνη 2, ένα μέτρο επαναστατικό που καθιερώνει το ψηφιακό ωράριο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πρωτοπορεί. Είμαστε πολύ μπροστά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τον ισότιμο ανταγωνισμό και θα βάλει στην άκρη τους κατεργαραίους, θα νικήσουμε την υποδηλωμένη εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Το νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο”
Ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε εκ νέου του νομοσχεδίου, σημειώνοντας: «Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα θα συμβάλει στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με την θέσπιση του δικαιώματος της πατρότητας, άνδρες δίνει στις επιχειρήσεις κίνητρα να αντιμετωπίζονται ίδια γυναίκες και άντρες».
Και κατέληξε ως εξής: «Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας είναι το κλειδί για το αύριο. Χωρίς προσαρμογή θα μείνουμε αγκυλωμένοι και αδρανείς στο χθες, σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων. Οι σημερινές προκλήσεις είναι η πυξίδα για τις αποφάσεις που παίρνουμε για το μέλλον. Οφείλουμε, ως πολιτικοί καθοδηγητές να έχουμε τη γενναιότητα και το θάρρος να ανοίξουμε δρόμους, όχι για εμάς, αλλά για τις επόμενες γενιές».
Δείτε επίσης: Χατζηδάκης: Η βάση του νομοσχεδίου μένει ίδια – Συζητάμε για βελτιώσεις (audio)