Γ. Βρούτσης: Μέσα στην πανδημία έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης

Γ. Βρούτσης: Μέσα στην πανδημία έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης

«Από τον Μάρτιο και μετά, που μπήκαμε σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, λόγω της πανδημίας, λάβαμε έκτακτα προσωρινά μέτρα, με στόχο να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους της χώρας, να περιφρουρήσουν τις θέσεις εργασίας και, αν είναι δυνατόν – εκτός από τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας – να δημιουργηθούν και νέες. Στη βάση αυτή λάβαμε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού realfm 97.8, επισημαίνοντας ότι, μέσα στην πανδημία, έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης.

Αναφορικά με τα αναδρομικά, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι θα δοθούν οριζόντια σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς αστερίσκους. «Εκκρεμεί μία διάταξη νόμου για το Δημόσιο, η οποία θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα κατατεθεί στη Βουλή. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, ευθυγραμμίζεται πλήρως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας όσον αφορά το ενδεκάμηνο του 2015-2016 και, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα δοθούν και τα αναδρομικά που απορρέουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, που αφορούν όσους έχουν συμπληρώσει από 30 έτη και πάνω εργασιακού βίου, «καθώς το σύστημα έγινε ανταποδοτικό και με εργασιακό βίο από 30 έτη και πάνω η κύρια σύνταξη είναι υψηλότερη. Όπως υπογράμμισε, τον Δεκέμβριο του 2020, η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα λάβει αναδρομικά 14 μηνών.

Ερωτηθείς σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι ο πρώτος πυλώνας είναι διασφαλισμένος. «Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 δεν υπάρχουν πλέον αντισυνταγματικές αβεβαιότητες και η προοπτική, με βάση την αναλογιστική μελέτη, είναι ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες. Όσον αφορά τις επικουρικές, σχεδιάζουμε το ονομαζόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2021, για να ξεκινήσει από το 2022. Η μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα γίνει σταδιακά, διασφαλίζοντας ότι καμία υφιστάμενη σύνταξη δεν θα θιγεί και δεν θα μειωθεί» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Γ.Μπ.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play