Γαλλία: Και σήμερα ο Μακρόν αντιμέτωπος με χιλιάδες διαδηλωτές για το συνταξιοδοτικό

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο για να καταγγείλουν τα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, σε ένα τεστ και για τα συνδικάτα, για το κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν τη δυναμική που παρατηρήθηκε στις πρώτες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης

Οι πολέμιοι των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα -ιδίως, ένα σχέδιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64- έχουν μέχρι στιγμής επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διοργάνωση πορειών τις καθημερινές καθώς και στο κάλεσμα για γενικές απεργίες.

propoli

Η προσέλευση μειώθηκε στον τρίτο γύρο διαμαρτυριών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις. Τα συνδικάτα λένε επίσης ότι τα μέλη τους δεν έχουν την πολυτέλεια να μην πληρώνονται εφόσον συνεχίσουν με επαναλαμβανόμενες καθημερινές απεργίες.

Μεγάλα πλήθη στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας το Σάββατο υποδήλωναν ότι τα συνδικάτα πέτυχαν στη συγκέντρωση του κόσμου. Ωστόσο, υπήρξε μικρή διακοπή στις υπηρεσίες, με τα περισσότερα τρένα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς να λειτουργούν κανονικά. Εξαίρεση ήταν στο αεροδρόμιο Ορλί στα νότια του Παρισιού, όπου οι μισές πτήσεις ακυρώθηκαν το απόγευμα.

Η δράση του Σαββάτου είναι η τέταρτη από μια σειρά διαμαρτυριών, αλλά οι επικεφαλής των συνδικάτων είναι πεπεισμένοι ότι θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι θα λάβει χώρα ένα Σαββατοκύριακο.

Η Γαλλία, η 2η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δεν ευθυγραμμίζεται με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης όσον αφορά την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης. Στη γειτονική Ισπανία η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 65 έτη. Στη Γερμανία, πρόσφατα άλλαξε σε 67, με πολλές χώρες να επιλέγουν να αυξήσουν τα ελάχιστα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις.

Ωστόσο, οι επικριτές του σχεδίου του Μακρόν είπαν ότι κινδυνεύει να χτυπήσει δυσανάλογα τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του συνταξιοδοτικού ελλείμματος, όπως η φορολόγηση των υπερπλούσιων.

Αν και ο Μακρόν θα μπορούσε τεχνικά να προωθήσει τις προτάσεις μέσω μιας ειδικής συνταγματικής διάταξης, η κυβέρνηση είπε ότι θέλει να λάβει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με τον υπουργό Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ να το περιγράφει ως ζήτημα «πολιτικής νομιμότητας».

Δείτε επίσης: Η Σλοβακία ξεκινάει διαπραγματεύσεις για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία

Loading