EUROKINISSI @ Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

“Γεφυροποιός” ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Του Σταύρου Οραήλογλου

propoli

Ως “γεφυροποιός” θα λειτουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους ομολόγους του, εντείνοντας τις διεργασίες που θα αμβλύνουν τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις επαφές που έχει ο κ. Μητσοτάκης θέτει επιτακτικά δυο ζητήματα. Το ένα να μην τεθούν ειδικές προϋποθέσεις που να οδηγούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε μνημόνια. Πρότασή του είναι να οριστεί αυστηρή εποπτεία στον έλεγχο για το πως θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάγκη -συμβολική και ουσιαστική-να βρεθεί κοινή λύση, χωρίς σκιές και αστερίσκους.

Αύξηση έως 50% στα κονδύλια για τη βιομηχανία

Στα θέματα της εσωτερικής οικονομίας, η κυβέρνηση ευθυγραμμίζει τη χώρα με τους τρεις κεντρικούς στόχους της νέας βιομηχανικής στρατηγικής που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Πρώτο: Την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεύτερον: Τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό. Και τρίτον την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η Ειδική Κυβερνητική Επιτροπή με αρμοδιότητα τη βιομηχανία σύντομα θα καταρτίσει ένα προσχέδιο εθνικής στρατηγικής.

Στο χρηματοδοτικό σκέλος η  νέα  περίοδος του ΕΣΠΑ προβλέπει αυξημένα κατά 50% κεφάλαια για την ανταγωνιστική οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Διευρυμένη θα είναι επίσης η συμμετοχή της μεταποίησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του InvestEU, αλλά και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στόχος οι εξαγωγές να φτάσουν στο 48% του ΑΕΠ

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αξιοποιηθούν στην ίδια κατεύθυνση και τα κέρδη από τα SMPs και ANFAs. Για το λόγο αυτόν θα διατεθούν σημαντικοί πόροι  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος  είναι να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο Α.Ε.Π. από το 9,5% στο 12% έως το 2025 και στο 15% έως το 2030. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί οι εξαγωγές από το 37% του Α.Ε.Π. να φτάσουν στο 48% του Α.Ε.Π. και τέλος, να διπλασιάσουμε ως χώρας τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που βρίσκονται σήμερα μόλις στο 1,8% του Α.Ε.Π.. 

Loading