Γεμάτο φοροελαφρύνσεις το “καλάθι” Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γεμάτο φοροελαφρύνσεις το “καλάθι” Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο

Του Σταύρου Οραήλογλου

Η 85η ΔΕΘ ακυρώθηκε εξαιτίας του κορωνοϊού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το “καλάθι” του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι άδειο όταν θα “ανέβει” στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στις 5 Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, θα είναι γεμάτο φοροελαφρύνσεις.

Το δημοσιονομικό ευρωπαϊκό πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα είναι διαθέσιμο από το 2021 φαίνεται ότι λύνει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, αφού θα επιτρέψει στον Χρήστο Σταϊκούρα να προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για σημαντικές “ανάσες” οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία να φτάσει πιο κοντά στην ανάκαμψη, ιδίως μετά τις σημαντικές “πληγές” που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός αναμένεται, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες. Πρόκειται για μια προτάσεις που ξεχώριζαν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν νωρίτερα εξαιτίας του κορωνοϊού και των ανατροπών που τον συνόδευσαν.

Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2023

Ιδιαίτερα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης των φυσικών προσώπων, αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021 ελαφρύνοντας νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα, στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπεται η σταδιακή κατάργησή της έως το τέλος του 2023.

Ανακοινώνοντας φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Οι ενδείξεις πάντως είναι θετικές, δεδομένου ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι τους τελευταίους μήνες δεν καταγράφεται σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Προφανώς τα στοιχεία του τρίτου και τέταρτου τριμήνου θα “μαρτυρήσουν” πολλά, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τα επόμενα βήματα του υπουργείου Οικονομικών που προετοιμάζεται για ένα ισχυρό πανδημικό κύμα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, με τις όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει.

Διαβάστε επίσης: Οι όροι που θέτει η Ελλάδα για τον διάλογο με την Τουρκία

Loading

Play