Γεννηματά από Κερατσίνι – Δραπετσώνα: “Τo αύριο μετά την πανδημία να είναι βιώσιμο και δίκαιο για όλους”

Γεννηματά από Κερατσίνι – Δραπετσώνα: “Τo αύριο μετά την πανδημία να είναι βιώσιμο και δίκαιο για όλους”

Με την παρουσίαση του προγράμματος για το «Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, από τη Φώφη Γεννηματά στο Πολυχώρο των Λιπασμάτων, ολοκληρώθηκε η Πράσινη Εβδομάδα με εκδηλώσεις και δράσεις του ΚΙΝΑΛ.

«Η Πράσινη ανάπτυξη είναι μια πρόκληση που δίνει σημαντικές ευκαιρίες. Μπροστά μας όμως ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε το περίφημο “Green Deal” θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Είτε θα σφυρηλατήσουμε όλοι μαζί ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα. Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. 

«Στηρίζουμε τους πολίτες του Κερατσινιού και της Δραπετσώνας, στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής. Θυμίζω ότι η παράταση του χρόνου λειτουργίας τους έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεύρυνε μάλιστα το αντικείμενο», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες.

Κάνοντας ειδική μνεία στη Μελίνα Μερκούρη και τον Κώστα Λαλιώτη, η κ. Γεννηματά θύμισε τα σημαντικά έργα που έκαναν στους Δήμους της περιοχής οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με κορυφαίο έργο για το Περιβάλλον, την Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυτάλλειας, ένα έργο πνοής για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Επιπλέον, η ίδια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «κερκόπορτα» που άνοιξε με αφορμή τα όσα ακούγονται για μετατροπή του σημερινού σταθμού μεταφόρτωσης στη περιοχή, σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε πλήρεις προτάσεις για την περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη των χώρων στην ευρύτερη περιοχή.

Για τη βιομηχανική ζώνη, πρότεινε τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων».

Στις εγκαταστάσεις τους θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι, κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία. Χώροι πρασίνου, γήπεδα και ανοιχτοί χώροι άθλησης για να δώσουν πραγματική ανάσα στην πόλη.

Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμα την αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, όπως και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, με την ανάδειξη του ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.
Ø Περιβαλλοντική αναβάθμιση του Όρους Αιγάλεω, με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος της περιοχής.
Η ανάπλαση αυτή μπορεί να αξιοποιήσει και το νερό από την μονάδα επεξεργασίας της Ψυτάλλειας για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Να μελετηθεί η πιθανότητα απομάκρυνσης ραδιενεργών στοιχείων και μετάλλων από το υπέδαφος του. 
Ø Επιπλέον, ο παλιός χώρος της ΔΕΗ, 40 στρεμμάτων, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Cosco προτείνουμε να αποδοθεί στον δήμο και στους κατοίκους τους και να αποτελέσει, στο πλαίσιο της ανάπλασης που προτείνουμε, έναν αμιγή χώρο πολιτισμού, με μουσείο ιστορίας εθνικής αντίστασης, είπε η κ. Γεννηματά.
Ø Τέλος, προτείνεται ο δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Μέρος αυτής θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες της, που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας επέκρινε την κυβέρνηση για εφησυχασμό που δεν βοηθά, καθώς είναι ακόμα χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας.

«Για να φθάσουμε στην “Ελευθερία” χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση, βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις περιοχές με τουρισμό. Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Τέλος, όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας, ανέφερε πως σήμερα η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, επιβεβαιώνει τους φόβους που είχε εκφράσει το ΚΙΝΑΛ για τον κίνδυνο για φτωχούς.

Δείτε επίσης: Αγρίνιο: Παραιτήθηκε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ανδρέας Τσώλης, μετά το τελεσίγραφο Κοντοζαμάνη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play