Γεννηματά: Δεν αποδεχόμαστε λογικές που εντείνουν την ανασφάλεια του εργαζόμενου

Γεννηματά: Δεν αποδεχόμαστε λογικές που εντείνουν την ανασφάλεια του εργαζόμενου

«Απέναντι στις επιλογές της απορρύθμισης της εργασίας υπάρχει ο προοδευτικός δρόμος για ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Η εργασία είναι σε ‘μετάβαση’ – Αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση;»διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή το νέο εργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το voria.gr.

Μετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουμπέλης, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Α. Καζάκος, και ο νεαρός δικηγόρος και μέλος του Δικτύου Νεολαίας, Γ. Ματζαβάς και ο αρμόδιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γ. Μουλκιώτης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε με την πανδημία, και οι σχέσεις εργασίας «είναι προφανές ότι χρειάζονται νέες απαντήσεις, όμως οι νέες πολιτικές που απατούνται έχουν ιδεολογικό πρόσημο».

Πρόσθεσε πώς σε όλο τον κόσμο οι συντηρητικές δυνάμεις εμμένουν στη συνταγή “Λιτότητα, διάλυση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας”, όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, υπάρχει και «η πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν που δίνει βάρος στις δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση, στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και το κοινωνικό κράτος, φορολόγει το μεγάλο πλούτο. Εμείς οι σοσιαλδημοκράτες οφείλουμε να διαμορφώσουμε γρήγορα τη δική μας ατζέντα και να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στη πολιτική που προτείνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε και την κατηγόρησε ότι «συστηματικά υπονομεύει ή αφαιρεί τα εργασιακά δικαιώματα.

Υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προεκλογικά στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Μίλησε για βαθιά ιδεοληπτική και συντηρητική αντίληψη της ΝΔ τονίζοντας ότι «δεν κατανοεί ότι σήμερα, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, τον κύριο ρόλο διαδραματίζουν η γνώση, η υψηλή κατάρτιση, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και όχι το φθηνό ημερομίσθιο. Είναι μια αντίληψη κοντόφθαλμη, που αρνείται να καταλάβει ότι ο ανασφαλής εργαζόμενος δεν είναι παραγωγικός» σημείωσε.

Πιο συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά παρατήρησε ότι στο κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την σύνδεση της αξιολόγησης και επιδότησης των επενδύσεων, με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν, ούτε για την ύπαρξη ελληνικής προστιθέμενης αξίας καθώς όλα μπορούν να γίνουν με τις εισαγωγές των αναγκαίων υλικών, ενώ επεσήμανε ότι είναι και ψευδεπίγραφος ο τίτλος

«Για την προστασία της εργασίας» καθώς με σειρά διατάξεων ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, διαλύει τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς εργασίας και αποδομεί τον δημοκρατικό νόμο 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτές τις επιλογές, υπάρχει και ο προοδευτικός δρόμος που δεν αρνείται την ανάγκη ανταπόκρισης στις αλλαγές, αντίθετα πρωτοστατεί με μια νέα πολιτική για τους εργαζόμενους, με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ρυθμισμένες σχέσεις εργασίας.

Η κα Γενημματά κατέθεσε τη διαφωνία του κόμματός της λέγοντας:

«1ον: Δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές που παραπέμπουν το κρίσιμο εργατικό δικαίωμα του 8ωρου, στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζόμενου. Μόνο με τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπει ο ν. 3846/10 του ΠΑΣΟΚ μπορεί τα δικαιώματα των εργαζομένων να περιφρουρηθούν και οι καταχρήσεις να ελεγχθούν. Αλλιώς θα οδηγηθούμε στην ασυδοσία. Γιατί και αυτή ακόμη η ‘κάρτα εργασίας’ – δική μας νομοθετική πρόβλεψη και αίτημα της ΓΣΕΕ – δεν θα εφαρμοσθεί, παρά μόνο ‘πειραματικά’ όπως ο ίδιος ο υπουργός εξήγγειλε.

2ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που εντείνουν την ανασφάλεια του εργαζόμενου, απελευθερώνουν ακόμα περισσότερο τις απολύσεις και περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα επαναπρόσληψης για όσους δικαιώνονται στα δικαστήρια.

3ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που αντί να ενισχύουν την συλλογική διαπραγμάτευση, θέτουν νέα προσκόμματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην σύναψη και εγκυρότητα των κλαδικών συμβάσεων. Εμείς λέμε “ναι” στις κλαδικές συμβάσεις, με βάρος στην υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους.

4ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που μειώνουν το εισόδημα του εργαζόμενου, φθάνοντας στο ακραίο σημείο που αφορά την καθήλωση του κατώτατου μισθού.

5ον) Δεν αποδεχόμαστε τις λογικές που προωθούν συνειδητά την αποδυνάμωση και διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την εφαρμογή των νόμων και των συμβάσεων στους εργασιακούς χώρους.  

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης οδηγούν σε εργασιακή ζούγκλα με τον υπουργό Εργασίας να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Το ΣΕΠΕ αντίθετα πρέπει να αναβαθμισθεί – υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας – ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα αντί της μαύρης εργασίας που σήμερα κυριαρχεί.

6ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που επιχειρούν την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Που θεωρούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την προστασία ‘βαρίδια και προνόμια’».

Η κ. Γεννηματά αναγνώρισε και δεσμεύτηκε να στηρίξει δύο σημαντικές προτεραιότητες που αφορούν στο

Να δημιουργηθεί ένα νέο και πλήρες δίκτυο προστασίας για τους εργαζόμενους με τηλεργασία και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, ώστε να υπάρχει η πραγματική συναίνεσή τους για την εργασία με αυτή την μορφή και να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους και ιδιαίτερα το ωράριο εργασίας.

Να μην υπάρχει καμία ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους εργασίας λόγω φύλου, φυλής, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.  

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατέληξε αναφερόμενη στην υποστήριξη του κόμματος στις θέσεις και τις προσπάθειες της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων, των συνδικάτων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.  

Προχωρούμε σε διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών για τις συνέπειες αυτού του νόμου και το πραγματικό περιεχόμενο του.

Εντείνουμε τις παρουσίες μας σε εργασιακούς χώρους και εργοστάσια, για να σπάσουμε τη σιωπή που επιχειρούν να επιβάλουν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Είναι ένας αγώνας που θα δώσουμε μαζί, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Και σε κάθε περίπτωση, αν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει τελικά αυτές τις αντεργατικές διατάξεις, θεωρούμε δέσμευση και υποχρέωσή μας την κατάργησή τους, όταν μελλοντικά οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. 

Δείτε επίσης: Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει τις δημόσιες συγκοινωνίες

Loading