IN TIME

Γεωργαντάς: Δικονομικές ακροβασίες στην υπόθεση Novartis

«Η συζήτηση υποβαθμίζει μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» σχολίασε για τις διαρροές στη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, μιλώντας στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά» του Flash 99,4.

Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν αυτοί που διαφώνησαν. «Έχουμε μία απόφαση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δω γιατί δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καταγγέλλουν παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους», είπε.

propoli

«Οι ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων αρκούν με μία απλή καταγγελία, με μία απλή μήνυση. Υπάρχουν δύο καταθέσεις εν προκειμένω. Η κατάθεση της κ. Ράικου χρήζει διερευνήσεως γιατί περιλαμβάνει πολύ σοβαρές καταγγελίες», εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η όποια δικογραφία οργανώθηκε, με τον όποιο τρόπο οργανώθηκε, αποδείχθηκε ανίσχυρη, οι όποιες δηλώσεις έγιναν από τον κ. Παπαγγελόπουλο αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πρόωρες, και έχουμε προστατευόμενους μάρτυρες, ένας εκ των οποίων αναίρεσε την κατάθεσή του».

Διευκρίνισε ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά για το τι ισχύει με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ένας εκ των τριών μαρτύρων δεν θα μπορούσε να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων καθώς ήταν και ο ίδιος κατηγορούμενος για την υπόθεση.

Υπενθύμισε ότι μέσα στη δικογραφία υπήρχαν μόνο αυτές οι τρεις καταθέσεις (σ.σ. των τριών προστατευόμενων μαρτύρων).

Χαρακτηρίζοντας «έωλες και σχετικά αβάσιμες» τις καταθέσεις, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να σύρονται δέκα πολιτικά πρόσωπα σε μια ποινική διαδικασία.

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για τον παραπάνω ισχυρισμό του, μία μάρτυρα που κατέθεσε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, η μάρτυρας κατέθεσε ότι στα μέσα καλοκαιριού του 2013 είδε τον κ. Φρουζή να βάζει σε βαλίτσα τα χρήματα για να τα πάει στο Μαξίμου. «Η μάρτυρας ούτε ανέφερε, ούτε ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα σε ποια ακριβώς ημερομηνία αναφέρεται ώστε αυτή η ημερομηνία να γίνει αντικείμενο ανταπόδειξης», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για «δικονομικές ακροβασίες» κατά τη διαδικασία, όπως το γεγονός ότι η δικογραφία διέρρευσε σε εφημερίδες πριν ακόμη τη λάβουν υπόψη τους οι κατηγορούμενοι. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι καταγγελίες διερευνήθηκαν από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η δικαστική έρευνα πρέπει να καταλήξει στο τι ακριβώς συνέβη. «Έχουμε να κάνουμε με το θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας μας συνολικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Γεωργαντάς για τις διαδικασίες στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, εξάλλου, είναι «αναγκαία η διευκόλυνση των διαδικασιών στο Δημόσιο». Ο ίδιος μίλησε για το «τρένο της ανάπτυξης», για το οποίο δεν πρέπει να «μείνουμε παρατηρητές. Τα έγγραφα πρέπει να κινούνται και όχι ο πολίτης».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι για πρώτη φορά θα δοθεί λύση, έχοντας τα «αναγκαία νομοθετικά εργαλεία ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση όλου του ελληνικού λαού».

Για τα ΚΕΠ είπε ότι υπάρχει ανάγκη για μία επανεκκίνηση για αυτήν την παρεχόμενη υπηρεσία και σε μία αναβάθμιση και σε τεχνικό υλικό και σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες του», είπε, «παρά την ενιαία ψηφιακή πύλη που θα ενεργοποιηθεί».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η πύλη gov.gr που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμη την άνοιξη του 2020 προκειμένου να παρέχει κάποιες υπηρεσίες στους πολίτες. «Μέσα στην επόμενη τριετία τη μεγαλύτερη διαδρομή θα την έχουμε καλύψει, που είναι η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε όλα όσα είπε στον Flash 99,4 ο Γ. Γεωργαντάς:

 

Loading