Γεωργαντάς: Το ΑΦΜ προσωπικός αριθμός για συναλλαγές με δημόσιο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Γεωργαντάς: Το ΑΦΜ προσωπικός αριθμός για συναλλαγές με δημόσιο

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή διακυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει έναν προσωπικό αριθμό ΠΑ για κάθε πολίτη. Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ένας αριθμός για κάθε πολίτη

«Θα έχουμε έναν αριθμό πλέον, τον ΠΑ, Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος έχουμε καταλήξει ότι θα είναι ο ΑΦΜ, ο οποίος όμως θα χρησιμοποιείται και ως ΑΜΚΑ και γενικότερα θα αποτελεί τον αριθμό της κάθε διεπαφής μας με το Δημόσιο», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς. Όπως εξήγησε, επελέγη ο αριθμός ΑΦΜ, καθώς ο ΑΜΚΑ περιλαμβάνει στοιχεία της ημερομηνίας γέννησης του κάθε πολίτη.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σε ένα μήνα, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς, η εφαρμογή του θα καθυστερήσει, καθώς θα πρέπει όλα τα συστήματα να εναρμονιστούν, να γίνουν συμβατά με τον ΠΑ. Όπως είπε, μαζί με τις νέες ταυτότητες, «όλο αυτό αναμένεται να είναι σε πλήρη εφαρμογή για τους συμπολίτες μας στις αρχές του 2022».

Ο ΠΑ θα υπάρχει και στην ταυτότητα και στα αρχεία του Δημοσίου και για οποιαδήποτε επαφή του πολίτη με το Δημόσιο. Θα αναγνωρίζεται μέσω του αριθμού αυτού, ο οποίος θα αναγράφεται στην ταυτότητα και δεν θα υπάρχει άλλος αριθμός στην ταυτότητα.

Οι νέες ταυτότητες και ως ταξιδιωτικό έγγραφο

«Υπάρχουν πολλά επίπεδα και πολλές δυνατότητες για την αξιοποίηση της ταυτότητας αυτής, πέρα από την ταυτοποίηση του προσώπου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με το διαγωνισμό, θα ανακοινωθούν και όλα αυτά, αλλά να ξέρετε και ότι πλέον με αυτήν την ταυτότητα θα μπορούμε, πολύ εύκολα και γρήγορα, να διεκπεραιώνουμε την οποιαδήποτε επαφή μας με το Δημόσιο. Αυτός είναι ο στόχος», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Μητρώο διαδικασιών του Δημοσίου

Το Δημόσιο θα καταγράφει όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές με τους πολίτες, θα τις τυποποιεί και πλέον θα συμβαίνει το εξής:

«Θα έχουμε έναν οδικό χάρτη με τα συγκεκριμένα βήματα και τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα έγγραφα για τη διεκπεραίωση οποιασδήποτε επαφής με το Δημόσιο και ο πολίτης θα γνωρίζει πριν πάει στη δημόσια υπηρεσία, τι ακριβώς δικαιούται να του ζητήσει αυτή η δημόσια υπηρεσία».

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τεχνολογία

Αναφερόμενος σε αντιδράσεις που υπάρχουν για την υλοποίηση αυτών των εφαρμογών, ο κ. Γεωργαντάς σχολίασε:

«Την τεχνολογία δεν μπορεί κανείς να τη σταματήσει. Βεβαίως πάντα πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα προσωπικά δεδομένα, υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, αλλά νομίζω ότι όλες αυτές θα ξεπεραστούν από τη λειτουργία αυτών των εφαρμογών και αυτών των επιλογών όταν αυτές γίνουν, αλλά όλα αυτά γίνονται για μια καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Νομίζω θα το διαπιστώσουν γρήγορα όλοι και νομίζω πως όλες εκείνες οι φωνές που δεν στηρίζονται και σε επιστημονικά δεδομένα, θα σωπάσουν».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

«Δεν θυμάμαι ελληνική κυβέρνηση που να είχε δυο υπουργούς Επικρατείας. Η επιλογή, λοιπόν, του πρωθυπουργού να έχει τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ως υπουργό Επικρατείας, είναι ακριβώς γιατί δείχνει πόσο ψηλά στην ιεραρχία και στις προτεραιότητες του, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας», σχολίασε ο κ. Γεωργαντάς.

Ακούστε όσα είπε ο Γ. Γεωργαντάς στον Flash 99.4:

Δείτε ακόμη:
Πέτσας: «Τρίπτυχο-εργασία, φορολογία, ρευστότητα»

Loading

Play