EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γεωργιάδης: Λιγότερα τα λουκέτα των επιχειρήσεων

Λιγότερα είναι τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων συγκριτικά με τις αντίστοιχες περυσινές περιόδους, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν μαζικά, όπως κάποιοι ίσως εύχονται… ή ελπίζουν αλλά διατηρείται η τάση να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, παρά την κρίση. Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να μπουν και να κάνουν αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή σημειώνοντας πως «είναι κρίμα να μην πάρουν αυτά τα λεφτά»

propoli

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ρευστότητας επισήμανε πως το υπουργείο Ανάπτυξης κινήθηκε «ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία». Με το πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, δόθηκαν 700 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα ΚΕΠΙΧ 1 μειώσαμε την γραφειοκρατία, ώστε να απαιτούνται 5 αιτήσεις ηλεκτρονικές. Αρχικά το ΚΕΠΙΧ είχε ορίζοντα τριών μηνών και χθες υπογράφτηκε παράταση για 2 μήνες ακόμα, μέχρι Αύγουστο. Επίσης, τόνισε ο υπουργός «με το εργαλείο αυτό διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και έτσι 300.000 εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις τους μπήκαν και στηρίχθηκαν με αυτό το πρόγραμμα μπορούν να κοιμούνται ήσυχα ότι δε θα χάσουν τη δουλειά τους».

Ο υπουργός είπε ότι το ΚΕΧΙΠ 1 δεν είναι ένα καινούργιο εργαλείο, υπήρξε και επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λειτούργησε για 14 μήνες και δόθηκαν 403 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, με το ΚΕΠΙΧ 2 που ενεργοποιήσαμε εμείς σε αυτέ στις 7,5 εβδομάδες έχουν δώσει 1.483 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε «όσοι μας ασκείτε κριτική ότι δεν κινούμαστε με ταχύτητα μπορείτε να κάνετε την σύγκριση».

Αναφορικά με το Εργοδοτικό ταμείο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τις αρχές Ιουνίου καταφέραμε το πρόγραμμα να βρεθεί και πάλι στην αγορά. Έχουν ολοκληρωθεί 1.155 αιτήσεις – εγκρίσεις στάλθηκαν από τις τράπεζες στο υπουργείο, έχουν εγκρίνει 1.143 και σήμερα θα εγκριθούν και οι άλλες 12 αιτήσεις. Ουσιαστικά όπως είπε ο υπουργός «έχουμε ήδη δώσει σχεδόν 1.006 εκατ. ευρώ σε διάστημα λιγότερο από 10 μέρες. Αν αυτό δεν είναι ταχύτητα, τι άλλο θέλετε να κάνουμε; Να πετάμε λεφτά από τα μπαλκόνια;».

Τέλος, όσον αφορά τα δάνεια, ο υπουργός είπε «πρέπει να δίνονται με τραπεζικά κριτήρια, άλλοτε με αυστηρότητα και άλλοτε με ελαστικότητα, σήμερα οι τράπεζες πρέπει αυτά τα κριτήρια να έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα για να δώσουν ευκαιρίες σε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν δάνειο, όταν πληρούν στοιχειωδώς κριτήρια, με τα όρια να είναι αυτά της ΕΕ για τις προβληματικές επιχειρήσεις».

Δείτε ακόμη: Βορίδης: Σημαντική ενίσχυση αγροτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό

Loading