Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέφερε πως οι τελικές ανακοινώσεις για την εστίαση θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνέντευξη του στο OPEN.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως: «Στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα σ’ ένα εστιατόριο να έχει το δυνατόν περισσότερα τραπέζια, με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης να λειτουργήσουν, να είναι βιώσιμες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που θα πάρουμε και με όχι ιδιαίτερα μεγάλη επέκταση στο δημόσιο χώρο, θα μπορούμε να φθάσουμε ενδεχομένως και στο 80% της δυναμικότητας των τραπεζιών ενός εστιατορίου, που κρίνεται ως όριο ότι θα τα καταφέρει σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά».
Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ.Γεωργιάδης «Αφού συμφωνήσουμε όλες τις λεπτομέρειες με τον υφυπουργό, κ. Παπαθανάση, τον καθηγητή, κ. Τσιόδρα και ενδεχομένως τον υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά, θα έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα».
«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που γίνεται η ροή χρημάτων από τις τράπεζες. Και η διαπραγμάτευση μέσω της τηλεδιάσκεψης έγινε για να θέσουμε πολύ συγκεκριμένους όρους προς τις τράπεζες, την υλοποίηση των οποίων παρακολουθούμε καθημερινά έχοντας θέσει και χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική η ερώτηση.
Αναφορικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ο ίδιος σημείωσε: «Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ υποβλήθηκαν αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό έκλεισε το σύστημα προσωρινά, για λίγες ημέρες, και βάζουμε και επιπλέον χρήματα για να μπορέσει να “ξεκολλήσει”. Παρακολουθούμε πια όχι τις αιτήσεις για δάνεια, αλλά τις εκταμιεύσεις δανείων. Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι για τις λίγες ημέρες που είχαν στη διάθεσή τους είναι ικανοποιητικές, εγώ θα ήθελα περισσότερες, κι εκεί γίνεται η σχετική διελκυστίνδα μεταξύ μας».
Όπως υπογράμμισε: «Είναι απολύτως ξεκάθαρο στις τράπεζες -και στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή του επόπτη του τραπεζικού συστήματος- ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει την ευθύνη να παροχετεύσουν τις επόμενες εβδομάδες περί τα 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Εάν τα καταφέρουν, μπράβο τους. Εάν δούμε ότι δεν τα καταφέρνουν, η κυβέρνηση -για να μιλήσουμε και ρωμαϊκά- σ’ ένα κράτος έχει το λεγόμενο imperium. Δεν μ’ αρέσει η κρατική παρέμβαση πέραν ενός ορίου, θέλω σταθερό τραπεζικό σύστημα, σέβομαι τα τραπεζικά κριτήρια. Αλλά εδώ -για να συνεχίσουμε τα ρωμαϊκά- ισχύει το salus populi suprema lex esto. Καλοί οι τραπεζικοί κανόνες και τα κριτήρια, αλλά στο τέλος η σωτηρία του λαού είναι υπέρτατος νόμος. Άρα, τα χρήματα θα εκταμιευθούν».
Τέλος, ο κ.Γεωργιάδης για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού δήλωσε: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ένας πραγματικός κύριος στο Κοινοβούλιο, κι είναι μεγάλη η απώλεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδίως στη σύζυγό του Τζένη, με την οποία είχα στενή συνεργασία ως υπουργός Υγείας».
Δείτε ακόμη: Θλίψη για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού