Γεωργιάδης: Θα συμμετάσχουν και οι φαρμακοποιοί στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γεωργιάδης: Θα συμμετάσχουν και οι φαρμακοποιοί στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

«Το εμβόλιο covid πρέπει να φύγει από τη λογική το πόσες δόσεις έχουμε κάνει» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Συνεργασία με τους φαρμακοποιούς θα επιδιώξει το υπουργείο Υγείας στην εκστρατεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού όταν συμφωνηθεί η διαδικασία και τα πρωτόκολλα ασφαλείας όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αθηνάς Λινού η οποία μίλησε για «καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων ενόψει τις έξαρσης της covid -19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων».

«Το εμβόλιο covid πρέπει να φύγει από τη λογική το πόσες δόσεις έχουμε κάνει. Ξέρουμε πια ότι η covid μεταλλάσσεται, θα μείνει για πολύ καιρό και οι προηγούμενες δόσεις που κάναμε δεν μας καλύπτουν 100% από τις καινούργιες μεταλλάξεις. Άρα, όπως κάνουμε ετήσια το εμβόλιο της γρίπης,, έτσι πρέπει να κάνουμε και το εμβόλιο για την covid κάθε χρόνο.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο έχει ξεκινήσει διάλογο και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και με τους φαρμακοποιούς, καθώς σε πάνω από 14 ευρωπαϊκές χώρες τα φαρμακεία συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και ξεκαθαρίσει η διαδικασία, τα πρωτόκολλα ασφαλείας και η αμοιβή, θα ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια για να πούμε ότι ειδικά το εμβόλιο της covid δεν έχει την έννοια της εποχικότητας». «Θέλουμε να εμπλέξουμε άρα περισσότερους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στην προσπάθεια μας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η κ. Λινού είπε ότι «χρειάζεται ειδική και εκτενής μελέτη για την ένταξη των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο σε περίπτωση παρενεργειών του εμβολίου, για αυτό χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι φαρμακοποιοί».

«Έχω ήδη ζητήσει και μου έχουν παραδώσει τη μελέτη για τα πρωτόκολλα, πώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία στις υπόλοιπες χώρες. Υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας, εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί που θα κάνουν εμβόλια για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Πρώτα θα συμφωνήσουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τη διαδικασία τής εκπαίδευση, θα εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και μετά θα ξεκινήσουμε την διαδικασία ένταξης τους», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

«Προφανώς η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το πρωτεύον. Από την άλλη, εφόσον συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των εμβολιασμών είναι πρωτεύον για τη δημόσια υγεία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε 12.000 φαρμακεία έξω από αυτή την προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι αν συντονίσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις σε ένα σκοπό και σε έναν ρυθμό, οι εμβολιασμοί μας του χρόνου θα είναι πολύ καλύτεροι και άρα θα μπορέσουμε να σώσουμε πολύ περισσότερες ζωές», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα είπε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουμε μισούς θανάτους φέτος, 50% λιγότερους, και μισές διασωληνώσεις παρά το ότι έχουμε μπει σε φοβερή κρίση και για την covid και για τη γρίπη».

«Στους 1.000 θανάτους από covid, από το Σεπτέμβριο του 2023, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2024, από τα 1.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους οι εμβολιασμένοι από τη επικαιροποιημένη δόση covid ήταν δύο. Οι 998 που πέθαναν, δεν είχαν εμβολιαστεί. Άρα είναι τεράστια η ευθύνη μας να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να το κάνει», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης είπε ότι δεν ισχύει το ότι η Ελλάδα φέτος πάει χειρότερα από πέρυσι στους εμβολιασμούς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Πέρσι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχαν γίνει 120.000 αναμνηστικές δόσεις covid. Φέτος έχουν γίνει ήδη 262.114 εμβολιασμοί και μέσα στο μήνα αυτόν, έχουν προγραμματιστεί 40.411 ραντεβού ακόμα, άρα πάμε για 300.000 και πάνω μέσα στο ίδιο διάστημα σε σχέση με πέρσι. Είμαστε πάνω από το 100% σε περισσότερους εμβολιασμούς κατά της covid μέσα σε ένα χρόνο. Και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 659 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σημαντικά περισσότερα από ότι πέρσι», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «μέχρι 18 Ιανουαρίου έχουν διενεργηθεί σε όλη τη χώρα 2.934.584 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί το 60% των πολιτών που έχουν ηλικία 60 έτη και πάνω».

Δείτε επίσης: Άδ. Γεωργιάδης για τη γιατρό που υπέστη εγκεφαλικό λόγω υπερκόπωσης: «Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του κράτους» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading

Play