Γεωργιάδης: «Υπερόπλο το νέο ΕΣΠΑ – Θέλουμε να καταθέσουμε ώριμες προτάσεις»

Συνέντευξη Τύπου μαζί με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, πραγματοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

H επίτροπος τόνισε ότι «ήταν γόνιμες οι συνεργασίες που είχε στη χώρα μας, όλες οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία» και σημείωσε ότι «είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική ιστορική εποχή, τόσο για τη Ελλάδα και για την Ευρώπη, που θα δημιουργήσουμε για τα επόμενα χρόνια.»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι: «αν και η προθεσμία κατάθεσης ξεκινάει από τις 12 Οκτωβρίου, επειδή η επιδίωξη είναι να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατόν, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες προκειμένου οι προτάσσεις που θα καταθέσει η χώρα μας να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμες.»

Συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Από τον Κανονισμό, η πρώτη μέρα που μπορούμε να καταθέσουμε τα διάφορα τομεακά προγράμματα είναι η 12η Οκτωβρίου. Γιατί πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες από την έγκριση, και η Επιτροπή, πάλι από τον κανονισμό, έχει έως και 5 μήνες περιθώριο για να εγκρίνει αυτές τις προτάσεις. ‘Αρα θεωρητικά μπορεί να φτάσουμε και 5 μήνες μετά τις 12 Οκτωβρίου. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Επιτροπής και της Επιτρόπου. Συζητάμε τις προτάσεις μας. Συμφωνήσαμε και σήμερα – και νομίζω είναι και σωστή η πρόταση της κυρίας Φερέιρα – να μην βιαστούμε να πάμε να καταθέσουμε στην 12η, αλλά να ωριμάσουμε τις προτάσεις μας από πριν με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ώστε μετά να είναι πιο εύκολη και η δικιά τους δουλειά ως προς την έγκριση.

Θέλω να το πω αυτό, ότι εγώ με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυρίας Φερέιρα και με όλο το επιτελείο, αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα να συζητάμε με ειλικρίνεια και να βλέπουμε τι μπορεί να έχουμε κάνει λάθος. Εγώ δεν λέω ποτέ ότι τα ξέρουμε όλα, προς Θεού. Και να το κάνουμε σωστά, έτσι ώστε και εκείνοι να μπορούν γρηγορότερα να εγκρίνουν και εμείς γρηγορότερα να εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις για τους Έλληνες πολίτες.

Πιστεύω ότι με αυτό το καλό πνεύμα συνεργασίας όπως πήγαμε μέχρι τώρα, θα έχουμε – δεν βάζω χρονικό ορόσημο γιατί αυτό θα ήταν σαν να βάζω το μαχαίρι στο λαιμό στην Επιτροπή και δεν το θέλω – τη δυνατόν γρηγορότερη έγκριση μετά από τη σωστή δουλειά που πρέπει υπηρεσιακά να γίνει για να τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί».

Δείτε επίσης: Ανοικτή διαβούλευση ΣΥΡΙΖΑ: «Ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων ο γάμος και η τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr