Γεραπετρίτης: «Δε θα δώσουμε προεκλογικά κάτι που θα βγάλει τη χώρα εκτός δημοσιονομικής πορείας» (vid)

«Βεβαίως, για να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις ισχύει το εξής: Όλες αυτές οι παροχές που έχουν δοθεί έχουν ένα σαφέστατο αντίκρισμα. Το αντίκρισμα είναι ότι έχει διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στο στούντιο του OPEN και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει προεκλογικά κάτι το οποίο θα την έβγαζε εκτός δημοσιονομικής πορείας. Όπως ανέφερε, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχουν μπει στον προϋπολογισμό.

Διατηρήσαμε την κοινωνική συνοχή

«Είναι περίπου 45 δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί για ενίσχυση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και γενικά για τη στήριξη της οικονομίας. Είναι η ενίσχυση η οποία δίνεται κυρίως μέσω απαλλαγών, δηλαδή φορολογικών και ασφαλιστικών απαλλαγών», ανέφερε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης και εν συνεχεία ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα αυτά είχαν κύριο στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής:

«Βεβαίως, για να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις ισχύει το εξής: Όλες αυτές οι παροχές που έχουν δοθεί έχουν ένα σαφέστατο αντίκρισμα. Το αντίκρισμα είναι ότι έχει διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Τι εννοώ; Βεβαίως έχουν δοθεί πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας το αποτέλεσμα όμως το πρακτικό ποιο ήταν; Ενόσω οι υπόλοιπές χώρες της ΕΕ είχαν αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμείς είχαμε μείωση έξι μονάδων στην ανεργία. Διατηρήθηκε η κοινωνική συνοχή», σχολίασε.

«Δεύτερον, ενόσω οι υπόλοιπες χώρες αντιμετώπισαν μεγάλα ζητήματα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη εμείς είχαμε μεγάλη αύξηση εσόδων και διαρκώς αναθεωρημένους στόχος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Ήδη ο τελευταίος προϋπολογισμός, το σχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα, αναθεωρεί προς τα πάνω», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δεν θα δώσουμε το τίποτα που θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας

Σχετικά με το τι θα μοιραστεί μέχρι τις επόμενες εκλογές ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε:

«Θα είμαι σαφής. Δεν θα δώσουμε το οτιδήποτε το οποίο θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Καταλαβαίνω αυτό που λέει ο κ. Καμπουράκης (σ.σ. οι πολίτες ψηφίζουν όχι μόνο με βάση τις παροχές που έχουν δοθεί αλλά και με βάση όσες εξαγγέλονται).

Έχουμε ένα πολιτικό εθισμό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές να θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο να αδειάζουν τα ταμεία του κράτους σε προεκλογικές παροχές. Αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω και θέλω να την κρατήσετε αυτή τη δήλωση ότι δεν θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση».

Στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

«Στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα είναι πάρα πολύ σαφές ότι έχουν ενσωματωθεί όλες οι εξαγγελίες τις οποίες έκανε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι λίγες. Θέλω να θυμίσω ότι είναι εξαγγελίες που αφορούν κυρίως του ευάλωτους, τα μεσαία και μικρά στρώματα, τους οικονομικά ευάλωτους ακριβώς για να ενισχυθούν. Πρόκειται για μειώσεις ασφαλιστικών, για μειώσεις φορολογικών υποχρεώσεων, πρόκειται για συγκεκριμένες ενισχύσεις ευάλωτων, για ειδικές κατηγορίες που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης όπως είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις άρα καταλαβαίνουμε ότι αυτά έχουν προϋπολογιστεί. Αυτή τη στιγμή ο μεγάλος μας κίνδυνος είναι να βρεθούμε σε μία κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Θέλω να σας πω ένα απλό παράδειγμα από τη διεθνή σκηνή. Εμείς κάθε μέρα μετρούμε όσα συμβαίνουν στον διεθνή ορίζοντα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από το ζήτημα της κυβερνητικής αστάθειας, δηλαδή της εναλλαγής των κυβερνήσεων, αποφάσισαν εκεί να είναι μία πολιτική που θα είναι πολύ πιο ενισχυτική της κοινωνίας.

Ασύμμετρα όμως και χωρίς -νομίζω- σύνεση δόθηκαν χρήματα, ούτε καν, υπήρξαν εξαγγελίες ότι θα ανοίξουν τα ταμεία και ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ενίσχυση οριζόντια με τεράστιες παροχές. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή έχουν εκατό μονάδες αύξηση τιμής βάσης που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές για να καλύψουν αυτού του τύπου τα ελλείμματα», σημείωσε στη συνέχεια.

Στα 40 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου κοντά στα 40 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά αυτά διαθέσιμα τα έχουμε συγκεντρώσει ακριβώς έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εφόσον υπάρξει μία μείζονα κρίση να μπορούν να ενισχυθούν οι πολίτες», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι προφανές ότι έχει εξαντληθεί από καιρό. Δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα τέτοιου τύπου ταμειακά διαθέσιμα. Τα μισά ήταν διαθέσιμα και τα μισά ήταν δεσμευμένα», συμπλήρωσε.

Ο πληθωρισμός είναι ένα τέρας

Μιλώντας για τον πληθωρισμό ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε:

«Είναι προφανές ότι ζούμε σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη για τα περισσότερα νοικοκυριά. Και αυτό γιατί έχουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Εμείς ευτυχώς είμαστε εκεί στο μ.ο. ισως λίγο καλύτερα και οι προβλέψεις είναι ότι θα πάμε καλύτερα στον πληθωρισμό πλην όμως ο πληθωρισμός είναι ένα τέρας. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κατατρώει το εισόδημα. Πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτού του εισαγομένου πληθωρισμού; Αντιμετωπίζεται με πολιτικές που ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα».

«Πράγματι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακρίβειας. Είναι αληθέστατο αυτό. Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε και με ενεργές πολιτικές προσπαθώντας δηλαδή να καταπολεμήσουμε την αισχροκέρδεια και με στοχευμένες πολιτικές που θα είναι ενίσχυση των ευάλωτων», ανέφερε ακόμα.

Η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε

«Η ΕΥΠ, η οποία είναι στην υπηρεσία της εθνικής ασφάλειας μπορεί κατ’ αρχήν να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε. Διότι ο οποιοσδήποτε εν δυνάμει μπορεί να είναι πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και η εθνική ασφάλεια το καταλαβαίνουμε όλοι είναι ένα αγαθό το οποίο δεν χωράει παραχωρήσεις. Με ποιες εγγυήσεις; Οι εγγυήσεις θα πρέπει να αυστηροποιηθούν», είπε ακολούθως ο κ. Γεραπετρίτης.

Εξήγησε επίσης πως η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη απέδειξε ότι υπάρχουν κενά στην ΕΥΠ σε ό,τι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα. 

Μήνυμα στην Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο

Ερωτώμενος για το αν η Τουρκία θα βγάλει κάποιο ερευνητικό κάτω απ’ την Κρήτη είπε:

«Ομολογουμένως δεν είναι για να το παίρνεις ελαφρά αυτό το ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που ευλόγως μας κρατά σε εγρήγορση και μας κρατά σε μία κατάσταση ανησυχίας. Όλοι ανησυχούμε όταν βλέπουμε αυτή την ανέξοδη ρητορική της Τουρκίας η οποία είναι και κλιμακούμενη και είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Εγώ θέλω να πω ότι η δικιά μας θέση είναι πάρα πολύ σαφής. Με ψυχραιμία και σύνεση, με πίστη στο διεθνές δίκαιο, με στήριξη διεθνών συμμαχιών εμείς έχουμε ένα δίπολο. Έχουμε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική. (…) Και από την άλλη πλευρά έχουμε μία εθνική άμυνα σήμερα, έχουμε ένοπλες δυνάμεις (…) που εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος για την εθνική μας άμυνα».

Δείτε επίσης: Γ. Γεραπετρίτης: Νίκη της ΝΔ με ισχυρό ποσοστό είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο