Γεραπετρίτης: “Διαρκής μάχη κατά του κορονοϊού, απαιτείται προσήλωση για την τήρηση των μέτρων”

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84”, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγγειλε εντατικοποίηση ελέγχων για τον περιορισμό του covid-19 και τόνισε οτι αν χρειαστεί θα αυστηροποιηθεί ξανά το σχετικό πλαίσιο.

Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι μια «διαρκής μάχη» και «θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να είμαστε πάρα πολύ προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων»:.

propoli

Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας , προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον χρειαστεί, για την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου.

Άλλωστε, από τη στιγμή που ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση περί προνομίων, όπως πρόσθεσε.

Για το θέμα της εγκληματικότητας, ταυτόχρονα με την επισήμανση ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται «πολύ κάτω από το μέσο όρο» της ευρωπαϊκής εγκληματικότητας, εξήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου, κυρίως για την έκτιση των ποινών.

Αναλυτικά, το μήνυμα ότι «θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, ότι ο ιός είναι εδώ, ότι δεν έχουμε απαλλαγεί και η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη», έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην «αφετηρία» της συνέντευξής του, γι΄ αυτό και πρόσθεσε οτι πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυτοπειθαρχία: «Ναι, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα πλην όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολύ σημαντικοί περιορισμοί, τους οποίους πρέπει να εμπεδώσουμε», οι μάσκες, οι αποστάσεις, η έλλειψη ισχυρού κοινωνικού συγχρωτισμού, οι περιορισμοί στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, η υποχρεωτική διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, η μετακίνηση στα νησιά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις”, ήταν τα παραδείγματα που έφερε.

Την ίδια στιγμή, παράλληλα με την αυτοπειθαρχία, θα συνεχίζονται οι έλεγχοι: τουλάχιστον έξι καταστήματα έκλεισαν για 15 ημέρες, ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε.

Συνεπώς στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του πλαισίου, ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «το απεύχομαι, θεωρώ ότι θα δείξουμε την προσήκουσα προσοχή».

Πάντως, συνέχισε, «δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι ευκταίο. Το ιδανικό είναι να μπορέσουμε από μόνοι μας να αυτορρυθμιστούμε στα ζητήματα αυτά. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι έλεγχοι που θα αφορούν και τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες».

Και αναγνωρίζοντας ότι «δυστυχώς φαίνεται πως όλοι κάπως έχουμε χαλαρώσει», παρά ταύτα συμπλήρωσε, «είναι μια διαρκής μάχη θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να είμαστε πάρα πολύ προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων».

Αναφορικά με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα χρησιμοποίησε σε τέτοια ευρεία κλίμακα», σε κάθε περίπτωση «είναι βέβαιο και εξασφαλισμένο ότι για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί – εκτιμάται για ένα μήνα ακόμη – θα υπάρξει απόλυτη επάρκεια» στα συγκεκριμένα τεστ.

Και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αυτό ήταν, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, «ίσως το πιο δύσκολο τεχνικά εγχείρημα που έχει αναλάβει τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία και πανθομολογούμενα έχουμε πάει πολύ καλά. Συστηματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε πληθυσμό πάνω από 100.000 που εμβολιάζεται καθημερινά, ένας στους εκατό Έλληνες εμβολιάζεται κάθε μέρα», υπενθύμισε σχετικά.

Εν κατακλείδι, «αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέπει να πορευθούμε με ασφάλεια και στον τουρισμό, στο τέλος Ιουνίου ένα πολύ υψηλό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί».

Στο ερώτηση για τα προνόμια που θα μπορούν να απολαμβάνουν όσοι εμβολιάστηκαν, ο υπουργός Επικρατείας  δήλωσε ότι από τον Ιούνιο που θα ανοίξει ο εμβολιασμός και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση αυτή.

Υπό τον όρο, επανέλαβε με έμφαση, ότι έχει προηγηθεί η δυνατότητα για καθολικό εμβολιασμό, προκειμένου «εν τέλει να είναι επιλογή του καθενός αν θα εμβολιαστεί».

Συμπερασματικά, «θα αρχίσουμε να το συζητάμε» όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18 και άνω, ενώ όπως, πρόσθεσε, «θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση για τον τυχόν υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών».

Σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, και ειδικότερα για τους υγειονομικούς, είναι «μια συζήτηση την οποία θα την ανοίξουμε με βάση και τα προβλεπόμενα στο νόμο», ταυτόχρονα όμως είναι και «μια συζήτηση με επιστημονικό χαρακτήρα αλλά και βαθύτατα πολιτική και ηθική».

Με άλλα λόγια, πρόκειται για «ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι άνθρωποι αυτοί, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί στο εγγύς μέλλον».

Κλείνοντας με το θέμα της εγκληματικότητας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά στοιχεία, η εγκληματικότητα την τελευταία διετία έχει σαφέστατα μειωθεί έναντι των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο εγκληματικότητας που υπάρχει».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, είναι «πολύ ισχυρά και προκαλούν σοκ στην κοινωνία», γι’ αυτό και «θα υπάρξει μια συγκροτημένη προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει διαχείριση όλων αυτών των φαινομένων».

Συγκεκριμένα, «πρώτον, θα υπάρξει μια οργανική και λειτουργική αναβάθμιση της Αστυνομίας και δεύτερον, θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με την καταστολή, τις ποινικές προβλέψεις».

Θυμίζοντας ταυτόχρονα την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που έγινε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «οδήγησε σε αρκετές ασύμμετρες καταστάσεις σε ό,τι αφορά την έκτιση των ποινών».

Σήμερα ωστόσο, μια διαρκής επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από δικαστές και εξειδικευμένους επιστήμονες, «θα εισηγηθεί και πολύ σύντομα να περιμένουμε τροποποιήσεις τέτοιες που θα διασφαλίζουν ότι δεν είναι δυνατόν εγκληματίες, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για ιδιαιτέρως απεχθή εγκλήματα, θα μπορούν να βγαίνουν».

Εν κατακλείδι, θα υπάρξει «γενικότερη αυστηροποίηση του πλαισίου ιδίως έκτισης των ποινών», συνόψισε ο Υπουργός

Δείτε επίσης: Τσιάρας: “Με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θίγουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading