Γεραπετρίτης και Φιντάν: Η αναγκαιότητα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας

Γεραπετρίτης και Φιντάν: Η αναγκαιότητα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας

«Είχαμε μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου, αλλά και κρίσιμου ζητήματος», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, η ατζέντα συμπεριέλαβε την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν για την εκκίνηση μίας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

<span id=key001>«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν»,</span> επεσήμανε υπογραμμίζοντας: «Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητούμε με συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης έναντι των λαών μας και των επόμενων γενεών, με συνείδηση της ανάγκης σε αυτούς τους καιρούς πολλαπλών κρίσεων να συνεισφέρουμε στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου και την ευημερία των λαών».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά, στο Βίλνιους το περασμένο έτος, όπου καθορίστηκε το πλαίσιο του διαλόγου, ο ίδιος είχε επισκεφθεί την Άγκυρα και είχε αναφερθεί στις τρεις βασικές επιδιώξεις:

<span id=key002>«Συμφωνήσαμε ότι ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα 2-3 Δεκεμβρίου»</span> , είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η θέση της Ελλάδας ως Μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 «δίνει σημαντικό ρόλο, αλλά και ευθύνη, ώστε να συμβάλουμε στην ειρηνική επίλυση των διεθνών διενέξεων και στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων», επεσήμανε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τη θερμή φιλοξενία και ανέφερε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες προχωρούν προς θετική κατεύθυνση, ενισχύοντας τη πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

«Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία οι δυο χώρες πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μπορούμε να συμβάλλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win», τόνισε ο κ. Φιντάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η συζήτηση περιλάμβανε επίσης και το Κυπριακό, όπου ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τις πάγιες θέσεις της χώρας για μία λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε, «επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για τη διατήρηση του κλίματος που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε, με αμοιβαίο σεβασμό».

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τους κινδύνους που δημιουργούν οι κρίσεις αυτές για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία: το μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, καθώς το διμερές εμπόριο έχει σημειώσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τριβές πρέπει να τα συζητήσουμε», παρατήρησε ο κ. Φιντάν, προσθέτοντας ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο».

Loading

Play