Γεραπετρίτης: “Σύντομα η κατάργηση μηνύματος, παραπάνω και πιο εντατικοί έλεγχοι τις επόμενες ημέρες”

Με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα για αύξηση και εντατικοποίηση ελέγχων τις επόμενες μέρες, για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Είναι πολύ μεγάλο κρίμα να σκοντάψουμε τώρα, πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και δεν το λέω εγώ, το λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πιο μπροστά από μας» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

propoli

Πιο ειδικά, ερωτηθείς για το πότε επίκειται η κατάργηση των γραπτών μηνυμάτων, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «το sms θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα για το κατά πόσο θα παραμείνει», για να συνεχίσει:  “αντιλαμβανόμαστε όλοι πως όσο περισσότερο ανοίγουν δραστηριότητες στην κοινωνία και την αγορά, πολύ δε περισσότερο όταν ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλέον θα είναι αλυσιτελής η χρήση του μηνύματος για τη μετακίνηση, οπότε θα το αξιολογήσουμε. Πάντως, το βέβαιο είναι, ότι είτε στις 3, είτε λίγο αργότερα, το μήνυμα θα καταργηθεί».

Στην ερώτηση για το άν θα αλλάξει και το ωράριο, επεσήμανε: «Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί, ένα βήμα κάθε φορά. Κάνουμε κινήσεις ταυτόχρονα προσεκτικές, που θα απελευθερώνουν το δυναμικό των ανθρώπων. Προϊόντος του χρόνου θα διευρυνθεί και το ωράριο εντός του Μαΐου».

Για τον τουρισμό, ο κ.  Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «και πάλι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος. Με πολύ μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Φέτος ειδικά, έχουμε στη φαρέτρα μας πολύ σημαντικά όπλα, με πιο σημαντικό, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε ευρέως, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πρώτα από όλα για τους Έλληνες πολίτες ότι το περιβάλλον θα είναι ασφαλές και στη συνέχεια να καταστήσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν ιδιαίτερα ελκυστικό».

Ακολούθως, ρωτήθηκε για το κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις, εξηγώντας ότι «γίνεται κατά το δυνατόν μια προσπάθεια να καταβληθούν τα χρήματα σε συντομότερη προθεσμία, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια μικρή έστω, γραφειοκρατία», για παράδειγμα για την καταγραφή όλων των ΚΑΔ που δικαιούνται ενίσχυσης. Γίνεται μια προσπάθεια να φέρουμε μπροστά την καταβολή, το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι αν κάποιος επιχειρηματίας επιλέξει να ανοίξει μετά την 3η Μαΐου αξιοποιώντας και το κεφάλαιο κίνησης που θα δώσει η Πολιτεία, αυτό είναι στη διάθεσή του.

«Είναι αυτονόητο ότι έχουν γίνει και λάθη, κανείς δεν είναι αλάνθαστος» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την αυτοκριτική που κάνει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας όμως ότι «οι αποφάσεις τις οποίες πήραμε, ήταν στην πλειονότητά τους αποφάσεις με γρήγορα αντανακλαστικά, στηριχθήκαμε στην επιστημονική γνώση, επενδύσαμε πάρα πολύ σε αυτήν. Δημιουργήσαμε πολύ γρήγορες διαδικασίες, ειδικές δομές για να μπορέσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ταχείς. Εκ των υστέρων, κρίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαμε, αλλά δεν το γνωρίζαμε, να πάρουμε αποφάσεις που θα ήταν αυστηρότερες. Ίσως στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαμε πάει νωρίτερα σε κάποια μέτρα. Τα προβλεπτικά μοντέλα δεν πέφτουν πάντοτε μέσα».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, «η καθολική απαγόρευση έφερε αποτελέσματα, έχω τη γνήσια πεποίθηση – δεν το λέω για να εξωραΐσω την κατάσταση – ότι ακόμη και αν υπήρξαν κάποια παραβατικά φαινόμενα, οι απαγορεύσεις έφεραν αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος», υπογράμμισε ακόμη, «ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν υπήρχε απόλυτη ελευθερία».

Επιπλέον, αναγνώρισε ότι «όσο περνούσε ο καιρός, είναι προφανές ότι υπήρχε πολύ χαμηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης – κι αυτό ειναι κατανοητό, το βιώνω κι εγώ, και το περιβάλλον μου και όλοι μας. Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται πάρα πολύ δύσκολο να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα. Είναι κόντρα στη φύση του ανθρώπου να στερείται με αυτόν τον τρόπο την ελευθερία του».

Στο θέμα της αστυνόμευσης ειδικότερα, τόνισε εισαγωγικώς ότι «η Αστυνομία επιτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο», και επικαλούμενος την ημερήσια έκθεση ελέγχων, συμπλήρωσε  ότι «έχουν γίνει εκατομμύρια έλεγχοι παντού: σε υπαίθριους χώρους, σε εργασιακούς χώρους κ.ο.κ., «πραγματικά μια τιτάνια προσπάθεια και από την Αστυνομία και από όλους τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πάντοτε στον έλεγχο. Θα πρέπει κάποια στιγμή και οι ίδιοι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα αστυνομικό ή ένα ελεγκτικό όργανο δίπλα μας κάθε φορά, να εποπτεύει την κίνησή μας. Υπάρχει και θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Πολιτεία. Μπορεί να γίνονται λάθη, αλλά το σωστό είναι να ακολουθούμε αυτά τα οποία λένε οι επιστήμονες και περιγράφουμε εμείς σε κανόνες δικαίου, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Ναι, μπορεί να υπήρξε κάποια υποχώρηση σε ορισμένες περιπτώσεις έτσι ώστε να μην προκληθεί και περαιτέρω το κοινωνικό αίσθημα, αλλά αισθάνομαι ότι διατηρήθηκαν οι έλεγχοι. Και ιδίως τώρα, οι έλεγχοι θα αυξηθούν και θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες».

Για να συνεχίσει:  «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και δεν το λέω εγώ, το λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πιο μπροστά από μας. Είναι πολύ μεγάλο κρίμα να σκοντάψουμε τώρα», επεσήμανε επίσης απευθυνόμενος στους πολίτες και ζήτησε «να δείξουμε μια σχετική αυτοσυγκράτηση».

Tέλος, «το εμβολιαστικό εγχείρημα πηγαίνει πάρα πολύ καλά, θα έχουμε δημιουργήσει ένα τείχος ανοσίας, ελπίζω πολύ σύντομα για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Από την άλλη, έχουμε μια ορατότητα μπροστά μας», με τις γνωστές «κρίσιμες», όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, ημερομηνίες: 3η Μαΐου (άνοιγμα εστίασης), 10η Μαΐου (άνοιγμα υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης), με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να συμπληρώνει ότι «τα παιδιά μας πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον», 15η Μαΐου (έναρξη υπερτοπικών μετακινήσεων), τότε δηλαδή που «όλοι προσβλέπουμε στο να μπορέσουμε να συναντήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα τα οποία έχουμε στερηθεί», ανέφερε εν κατακλείδι.

Δείτε επίσης: Καιρός Σαββάτου: Πτώση θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένοι άνεμοι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading