Γερμανικές αποζημιώσεις: Ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό

Γερμανικές αποζημιώσεις: Ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό

Αναλύουμε τις θέσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα και τις διαχρονικές κυβερνητικές αντιφάσεις. Οι νομικές μας θέσεις για το ζήτημα των επανορθώσεων διαφέρουν. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έθιξε – κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους προ ολίγων ημερών – ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την Ελλάδα: τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο Γερμανός Πρόεδρος δεν είπε κουβέντα επί του θέματος ούτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη μαρτυρική Κάντανο, όπου ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες των Ναζί. Η άρνηση να εισέλθει η γερμανική πλευρά στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τις αποζημιώσεις αποτελεί πάγια θέση της χώρας.

Αυτό που προκαλεί πάντως έκπληξη είναι η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά που, ενώ εγείρουν ζήτημα αποζημιώσεων, αποδεικνύεται ότι οι σχετικές δηλώσεις γίνονται καθαρά για λόγους εντυπώσεων και μόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του κ. Μητσοτάκη: «Το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο είναι ακόμα πολύ ζωντανά και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε.»

Για να είμαστε ακριβείς, κινήσεις έχουν γίνει και οι πιο κομβικές υπήρξαν από ιδιώτες και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΓΟ). Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν την εκτέλεση της απόφασης του Άρειου Πάγου όσον αφορά την προσφυγή κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου.

Από το 1995 η δικαστική μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις έχει επαναλαμβανόμενα εξελιχθεί στα ελληνικά δικαστήρια, με πολλές αποφάσεις υπέρ των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Ωστόσο, το γερμανικό δημόσιο αρνείται να πληρώσει και συνεχίζει να προσφεύγει στα ανώτατα δικαστήρια.

Loading