Γερμανικό “μπλόκο” στη μείωση των πλεονασμάτων

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Αποφασισμένη να βάλει “μπλόκο” στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η Γερμανία, η οποία επηρεάζει προς αυτήν την κατεύθυνση και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βασικό επιχείρημα του Βερολίνου είναι πως το συγκεκριμένο αίτημα (της μείωσης δηλαδή των ελληνικών πρωτογενών πλεονασμάτων) δεν πρόκειται να εγκριθεί από τη Γερμανική Βουλή, γεγονός που υποχρεώνει τη Γερμανίδα καγκελάριο να πει εκ των προτέρων “όχι” στο σχετικό αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει. Αντίθετα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως ακόμα και όσοι σήμερα διαφωνούν, τον προσεχή Μάιο θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν μόλις δουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τον ρυθμό ανάπτυξης που θα έχει πιάσει μέχρι τότε.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως θα έχουν προηγηθεί αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, εξέλιξη που αποδείξει στην πράξη τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ενισχύσει το ελληνικό αίτημα.

Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επισημάνει σε συζητήσεις τους πως ο στόχος μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% με 2,5%, από 3,5% που είναι σήμερα, είναι απολύτως διαπραγματεύσιμος. Παράλληλα είναι και απολύτως “χρήσιμος” αφού μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρος ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ο οποίος θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω φοροαπαλλαγές όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος.

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στο διπλωματικό στίβο, με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα. Θα συναντηθεί λοιπόν με κάθε έναν ξεχωριστά, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και ο αγωγός EastMed, ο οποίος από το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφεται ως αγωγός ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας για τους λαούς της Ν.Α. Ευρώπης. “Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να έχουμε αποκλιμάκωση” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι στη συνέχεια θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές και υπογραφή συνυποσχετικού για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να λύθεί το νομικό πρόβλημα, που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες, όχι φυσικά με ευθύνη της Ελλάδας, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Loading