(ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ / EUROKINISSI)

Γερμανικός Τύπος: “Φυλακές” τα νέα προσφυγικά κέντρα σε Λέρο και Κω

Στις 27/11 εγκαινιάστηκαν τα δύο νέα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, στη Λέρο και την Κω – Γερμανικά δημοσιεύματα καταγγέλλουν ότι τα νέα προσφυγικά κέντρα περιορίζουν σοβαρά την ελευθερία μετακίνησης των προσφύγων

Μετά τη Σάμο εγκαινιάστηκαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, το περασμένο Σάββατο, τα κλειστά κέντρα σε Λέρο και Κω, παρουσία αυτή τη φορά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

propoli

Στις δύο νέες “Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές” για πρόσφυγες και μετανάστες αναφέρεται δημοσίευμα στην Zeit Online, το οποίο σημειώνει:

(ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ / EUROKINISSI)
(ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ / EUROKINISSI)

Με τις νέες, οχυρωμένες εγκαταστάσεις η Ελλάδα ανταποκρίνεται στη συνεχιζόμενη κριτική που της ασκείται για τις απάνθρωπες συνθήκες στους προηγούμενους προσωρινούς και υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς με σκηνές (…) Τα νέα προσφυγικά κέντρα περιβάλλονται από συρματοπλέγματα, είναι εξοπλισμένα με κάμερες παρακολούθησης και μηχανήματα ακτίνων Χ για ελέγχους ασφαλείας. 

Υπάρχουν επίσης μαγνητικές πόρτες και πύλες που μένουν κλειστές τη νύχτα. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους καταυλισμούς, οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν τρεχούμενο νερό και τουαλέτες, αλλά και περισσότερη προστασία για τους κατοίκους των εκάστοτε περιοχών“.

Ωστόσο όπως παρατηρεί το δημοσίευμα: “ΜΚΟ επικρίνουν τα νέα προσφυγικά κέντρα, επειδή περιορίζουν σοβαρά την ελευθερία μετακίνησης όσων διαμένουν σε αυτά και βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν ήδη εστιάσει στα εκτεταμένα μέτρα παρακολούθησης. Τα νέα προσφυγικά κέντρα συγκρίνονται με φυλακές.”

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: “Οι πρόσφυγες δεν αιτιολογούν ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις”

Loading