Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Η επέτειος της Επανάστασης δίνει ευκαιρία για απολογισμό και οραματισμό»

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μίλησε στη Βουλή για τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης “Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

«Στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνει αυτή η επέτειος για να απαντήσουμε σε μια αντίστοιχη πρόκληση απολογισμού και οραματισμού» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, παρακινώντας «να ξαναδούμε το παρελθόν μας στη συνθετότητά του, χωρίς αυταπάτες, παρωπίδες και εύκολες απλουστεύσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και να δώσουμε στον συλλογικό μας δεσμό μια νέα ανανεωμένη πνοή, αλλά και να επινοήσουμε τις ιδέες και τα πρακτικά σχέδια που θα κυοφορήσουν μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης που διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, είναι οτι αναδεικνύει με έναν ξεχωριστό τρόπο την πολυσύνθετη και πολύμορφη αφετηρία της σύγχρονης διαδρομής μας.

«Μέσα από περισσότερα από 400 εκθέματα, παρουσιάζει στον επισκέπτη, όχι μόνο την εξέλιξη των μεγάλων μαχών του Αγώνα αλλά και τη διαπάλη των ιδεών, το φιλελεύθερο των συνταγμάτων, την επίδραση που είχε το ευρωπαϊκό πνεύμα στην Επανάσταση και στους πρωταγωνιστές της, τη κομβική συμβολή του φιλελληνικού κινήματος, την αξία των παρεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις κορυφώσεις αλλά και τις καμπές των πρώτων στιγμών του σύγχρονου ελληνικού κράτους.» είπε χαρακτηριστικά η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” συμπληρώνει ότι η έκθεση παρότι επικεντρώνεται στην επανάσταση του 1821, «ο συμβολισμός, το ειδικό βάρος και η ιστορία του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού που την οργανώνει και την φιλοξενεί, δεν μπορούν παρά να ανακινούν έναν στοχασμό για τη συνολική μας πορεία σε αυτά τα 200 χρόνια και να γεννούν μια προσμονή και μια συζήτηση για τα επόμενα βήματα της».

Τέλος, με αφορμή το οτι σήμερα (19/4) είναι η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, η κ. Αγγελοπούλου ανέδειξε οτι η συμβολή των φιλέλληνων στην αίσια έκβαση του Αγώνα ήταν καθοριστική και οτι δικαιολογημένα οι εμπνευστές και οι επιμελητές της έκθεσης διάλεξαν τη συγκεκριμένη ημέρα για τα εγκαίνιά της.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», όπως κατέληξε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τιμά τη σημαντική συνεισφορά τους και αναδεικνύει τη σφραγίδα που άφησαν στην Ελληνική Επανάσταση, με μια σειρά από δράσεις που εντάχθηκαν στο εθνικό πρόγραμμα του εορτασμού, υπό την αιγίδα της.

Δείτε επίσης: ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από 22/4 ως 10/5 ξανά σε λειτουργία τρία δρομολόγια Intercity Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ