Γιάννης Βαληνάκης: «Όταν μια χώρα “θεοποιεί” το ήσυχο καλοκαίρι, σα μοναδικό στόχο εξωτερικής πολιτικής, αυτό στέλνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα στην άλλη πλευρά»

Γιάννης Βαληνάκης: «Όταν μια χώρα “θεοποιεί” το ήσυχο καλοκαίρι, σα μοναδικό στόχο εξωτερικής πολιτικής, αυτό στέλνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα στην άλλη πλευρά»

Ο π. Υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Πανεπιστημίου Γιάννης Βαληνάκης, κατα τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εμφάνισης στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, που παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου, εξήγησε γιατί θεωρεί επικίνδυνη και άκρως υποκριτική τη λατρεία της Ελλάδας για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Επίσης, τόνισε οτι δημιουργώντας τετελεσμένα, η Τουρκία καταφέρνει μικρές νίκες κατα του ελληνισμού.  

Το ομόφωνο ράπισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την Τουρκία για το σοου του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, είναι γεγονός, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαληνάκη, η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει την επιθετικότητά της, και την στρατηγική που εφαρμόζει στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Έχουμε πολλές καταδίκες κατά της Τουρκίας, δυστυχώς όμως, στην πράξη κερδίζει αυτός που δημιουργεί τετελεσμένα…Με έξυπνη στρατηγική ο Ερντογάν καταφέρνει να κάνει δύο βήματα μπροστά, μετά να πουλήσει μια μικρή υποχώρηση, κάνοντας ένα βήμα πίσω, θεωρώντας την πολύ μεγάλη παραχώρηση, ενω εμείς έχουμε ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, για αυτό το ένα βήμα που κάνει πίσω. Τελικά βγαίνει στα σημεία νικητής. Με αυτή τη μέθοδο που πολλοί αποκαλούν ‘’σαλαμοποίηση’’, καταφέρνει μικρές νίκες κατα του ελληνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης.

Σύμφωνα με τον π. Υφυπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα στερείται μιας εθνικής ενιαίας στρατηγικής. «Έχουμε συχνές εναλλαγές κυβερνήσεων, εναλλαγές χειριστών της εξωτερικής πολιτικής, δεν υπάρχει η συνέχεια και η συνολική θεώρηση των προβλημάτων που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα. Είναι δηλαδή μια διαχείριση της καθημερινότητας, πώς θα αντιμετωπίσουμε τα δελτιά των καναλιών, πώς θα διαχειριστώ την καυτή πατάτα να φύγει από τα χέρια μου και να πάει στον επόμενο. Η σοβαρότητα στην εξωτερική πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό στοιχείο», ανέφερε σχετικά.

«Ας μη θεοποιούμε το ήσυχο καλοκαίρι»

Ο κ. Βαληνάκης τονίζει οτι για να υπάρχει αποτροπή των τετελεσμένων πρέπει να υπάρχουν και οι τεχνικές δυνατότητες, δηλαδή «να έχεις την πολεμική δυνατότητα να επιφέρεις στον αντίπαλό σου ένα πολύ ισχυρό στρατιωτικό πλήγμα αλλά να έχεις και την αποφασιστικότητα».

«Όταν μια χώρα ‘’θεοποιεί’’ το ήσυχο καλοκαίρι, σα μοναδικό στόχο εθνικής πολιτικής, αυτό στέλνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα στην άλλη πλευρά, δηλαδή οτι η χώρα τρέμει μη τυχόν και η Τουρκία δημιουργήσει κόποιο επεισόδιο», συμπληρώνει.  

Ο κ. Βαληνάκης σχολίασε επίσης, τις μονομερείς αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε ξανά στην άποψη περί λύσης δυο κρατών στην Κύπρο.   

«Θεωρώ τη Συνομοσπονδία στην Κύπρο τη χειρότερη δυνατή λύση. Αλλά είναι δυστυχώς η λύση που όλοι οι διεθνείς παράγοντες σπρώχνουν μετ’ επιτάσεως. Η καταδίκη των δύο κρατών οδηγεί τελικά στο να βρουν ως δήθεν μεσαία λύση, ανάμεσα στην ομοσπονδιακή διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λύση των δύο κρατών, τη Συνομοσπονδία. Συνομοσπονδία σημαίνει ένα δικέφαλο κράτος, ο γάμος των 880.000 Ελληνοκυπρίων με τα 84.000.000 της Τουρκίας, με τη δύναμη τη στρατιωτική της Τουρκίας, με το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Μπορεί κανείς να σκεφτεί οτι το 1/100 σε σχέση με τους Τούρκους, θα καταφέρει να επιβάλλει τη δική του θέληση στην Τουρκία; Θα είναι ο αφελληνισμός του νησιού», τόνισε ο καθηγητής.

«Επικίνδυνη και άκρως υποκριτική η λατρεία της Ελλάδας για διερευνητικές επαφές»

«Tα 4 από τα 5 θέματα των διερευνητικών είναι θέματα μονομερών διεκδικήσεων από την Τουρκία και υποκρινόμαστε οτι συζητάμε μόνο ένα θέμα, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όταν για να καταφέρεις να φτάσεις να οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ θα πρέπει να έχεις πρώτα καθορίσει στο Διεθνές Δικαστήριο σε ποιον ανήκει η ξηρά. Όταν λοιπόν, 152 σημεία της ξηράς στο Αιγαίο αμφισβητούνται από την Τουρκία, θα πει το Διεθνές Δικαστήριο ‘’Για να δω μήπως αυτά δεν ανήκουν στην Ελλάδα΄΄. Είναι υποκριτική και επικίνδυνη η λατρεία των διερευνητικών επαφών», εξήγησε ο κ. Βαληνάκης.

«Υπάρχουν άλλες στρατηγικές…Υπάρχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η υποχρέωση της υποψήφιας χώρας να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κομισιόν λέει στην υποψήφια χώρα, “πρέπει να αποδεχτείς το Δίκαιο της θάλασσας”. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βάλει η Ελλάδα το ζήτημα της υποχρεωτικότητας σεβασμού του Δικαίου της θάλασσας στο τραπέζι», προτείνει ο κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη:

Δείτε επίσης: Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Νέο εμβολιαστικό κέντρο στη Νέα Παραλία τον Αύγουστο»

Loading

Play