Γιαννούλης: Πρέπει να στηρίξουμε άμεσα την εργασία
EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντινίδης

Γιαννούλης: Πρέπει να στηρίξουμε άμεσα την εργασία

Στις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρθηκε εκτενώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».

«Αυτό που συνέβη και πραγματικά έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα παλιά εργαλεία και με τις παλιές μεθόδους, ξέρετε με λίγο επικοινωνία, με λίγο πολιτική, με λίγο μικροπολιτική, με παρασκήνιο και λίγο δημοσιογραφία. Είμαστε υποχρεωμένοι αν ξεφεύγουμε κάποια στιγμή από αυτό να μας επαναφέρει η συνείδησή μας ότι πρέπει να εξαντλήσει κάθε απόθεμα ευθύνης, δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας. Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος φαίνεται «μικρός» απέναντι σε τέτοιου είδους κρίσεις, εκείνο που ελπίζω είναι να μη φανούν «ελάχιστες» οι συγκροτημένες κυβερνήσεις των χωρών απέναντι στις απαιτήσεις των καιρών», τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννούλης.

Και αναφορικά με το Eurogroup, πρόσθεσε πως «δεν θα χρησιμοποιήσω τη μανιέρα που αναφέρεται στο «μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι». Δεν είναι ούτε για να πανηγυρίζει κάποιος επειδή κερδήθηκε κάτι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά ούτε και να το υποτιμήσει. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες. Όχι τώρα, απλά για να αντιπολιτευθούμε, αλλά επειδή είναι και το μέγεθος αυτού που συμβαίνει τέτοιο, που θα έπρεπε να καθορίσει πιο γενναίες αποφάσεις. Ελπίζω ότι θα αναθεωρηθούν σύντομα προς το καλύτερο και ελπίζω ότι η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  το Eurogroup θα καταλάβουν ότι έχουν βαρύτατες ευθύνες για την υφεσιακή βύθιση όχι μόνο της Ελλάδας – που εδώ συνέβη η απόλυτη καταστροφή – αλλά για το σύνολο της Ηπείρου. Αυτή η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δειλία, συστολή και ενστάσεις άλλων καιρών και άλλων εποχών».

Στην ερώτηση αναφορικά με το αν το αποτέλεσμα –χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους- του χθεσινού Eurogroup ήταν ισόπαλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ξέρετε έχω υπάρξει αυτήκοος και αυτόπτης μάρτυρας ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων όπου το αποτέλεσμα ενός αγώνα μπορούσε να ευνοήσει τους δύο αντιπάλους αλλά να βλάψει έναν τρίτο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος δεν ήταν μόνο η Ολλανδία και η Ιταλία που έπαιζαν στο γήπεδο χθες. Όμως από το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα, εξαρτά τον υποβιβασμό ή την άνοδο της Ελλάδας, της Ισπανίας αλλά και άλλων χωρών. Είναι μια ισοπαλία λοιπόν που ίσως κάποια στιγμή μπορεί να μας οδηγήσει στα πέναλτι. Οπού εκεί όπως γνωρίζεται υπάρχει και η διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου».

Για το αν οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες του Βορρά με αυτές του Νότου είναι τόσο διακριτές στην ΕΕ ώστε να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο αλληλεγγύης, ο Χ. Γιαννούλης υπογράμμισε «πως είπε κάτι ο πρόεδρος του Eurogroup που εγώ θα το προσαρμόσω σε μια ιστορική στιγμή. Είπε λοιπόν, πως «ξέρετε ότι στον Τιτανικό σώθηκαν κάποιοι, ωστόσο η βύθιση του πλοίου προκάλεσε θανάτους τόσο προλετάριων του τρίτου καταστρώματος, όσο και πολυεκατομμυριούχους της πρώτης θέσης. Οπότε απέναντι σε αυτή τη πανδημία δεν υπάρχουν πλούσιες χώρες και φτωχές». Αυτό μένει να φανεί και στην πράξη. Εμάς η αγωνία μας είναι εάν θα προλάβουμε το κακό. Αλλά για να προλάβουμε το κακό, δεν χρειαζόμαστε μισές κουβέντες, παρελκυστικές πρακτικές και πολιτικάντικους χειρισμούς. Για να προλάβουμε το κακό, πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που πρέπει να στηριχτεί είναι η εργασία και όχι η ανεργία. Εάν δεν στηρίξουμε την εργασία, θα βρούμε μπροστά μας, μέρες χειρότερες από 2010-11. Και αυτό δεν συνιστά μια κομματική αντιπαράθεση, αλλά μια υπαρξιακή ανάγκη.

Αν συνεχίσουμε έτσι, προφανώς θα κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε το 2010 και το 2011, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, κρύβοντας την αλήθεια ότι η χώρα μας χρεοκόπησε, έβαλε δημοσιονομικό λουκέτο. Και προσπαθούσαμε τότε, πότε με τα Ζάππεια να αλλάξουμε τότε την εικόνα. Ένα λάθος που το κάναμε και εμείς με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά είχαν προηγηθεί άλλοι με πολύ σοβαρότερα αποτελέσματα στη ζωή μας και στη χρεοκοπία της χώρας».

Αναφορικά με το αν διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωζώνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «εγώ, παραμένω πιστός στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, ωστόσο το ευρωπαϊκό πρότυπο που είδα να εξελίσσεται στην υπόθεση της Ελλάδας, δεν θα πω ότι έχει καταρρεύσει μέσα μου αλλά έχει καταστεί τουλάχιστον αποκρουστικό. Θα το πω και λίγο παραφρασμένο με όρους πανδημίας. Το 2009 και το 2010 η Ευρώπη προκάλεσε κορονοϊό στην Ελλάδα με 11 εκατομμύρια «νεκρούς» ανθρώπους, σε οικονομικό, εργασιακό και ψυχικό επίπεδο.  Για φανταστείτε σήμερα να είχαν χαθεί 10 εκατομμύρια άνθρωποι από την πανδημία. Θα μιλούσαμε για Ευρωπαϊκή Ένωση υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας; Φυσικά πρόκειται για ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά σας θυμίζω πως όταν μετά εν ψυχρώ αναγνώρισαν το λάθος τους ήταν πλέον αργά. Μακάρι να σωθεί αυτό το μοντέλο. Αλλά δεν θα σωθεί με μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Κάποια στιγμή δηλαδή οι χώρες του νότου πρέπει να φωνάξουν ένα «μέχρι εδώ». Είμαστε ήδη στο σημείο μηδέν. Δεν είναι δυνατόν η γειτονική Ιταλία να μη ξέρει που να θάψει τους νεκρούς της και εμείς να συζητάμε για το αν το έλλειμα θα είναι 3% με βάση το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας;».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρήστου Γιαννούλη στον Flash 99,4:

Loading

Play