Αναβολές στο Μαξίμου: στρατηγικές κινήσεις του Μητσοτάκη για την ενδυνάμωση της εσωκομματικής συνοχής.
Η παρασκηνιακή κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού εντείνεται για τον εορτασμό της 4ης Οκτωβρίου στη Ρηγίλλης, με το Μαξίμου και την Πειραιώς να ρίχνουν εκεί όλο το (εσωκομματικό) βάρος. Λίγες ώρες αφότου ο Μητσοτάκης έβγαλε από το κάδρο τη συνάντηση με βουλευτές, επέλεξε να τηλεφωνήσει σε Καραμανλή και Σαμαρά. Ο στόχος, προφανής: να ξυπνήσει ο κομματικός πατριωτισμός σε ενωτικό φόντο με όλες τις φυλές και τις γενιές της παράταξης στον αριθμό 18 της άλλοτε έδρας της ΝΔ σε μια περίοδο που έχουν ζωηρέψει οι εσωτερικές συζητήσεις με ανήσυχους βουλευτές σε διάθεση πίεσης της κυβέρνησης. Με αυτά συνδέεται ευθέως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει για αργότερα το κοκτέιλ και τη χαλαρή συνάντησή του στο Μαξίμου με τους εκτός κυβερνητικού σχήματος βουλευτές του. Μα, τους βλέπει κατά μόνας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, έλεγε πρωθυπουργικός συνεργάτης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή πλάνου.
Πράγματι, προσκλήσεις δεν εστάλησαν στην ΚΟ, στην πραγματικότητα όμως η πρωτοβουλία είχε κλειδώσει για τη χθεσινή μέρα, ενώ το προηγούμενο 48ωρο βουλευτές αντάλλασσαν μεταξύ τους τηλεφωνήματα προσπαθώντας να μάθουν τι οργανώνεται και με ποιους. Ο Μητσοτάκης ήταν εκείνος που όταν πήγε στο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας αποφάσισε να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος ήταν υπαρκτός μέχρι την Κυριακή, αναγκάζοντας το πρωθυπουργικό γραφείο να χωριστεί στα δύο: από τη μία συνεργάτες που δεν επιβεβαίωναν καν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα, από την άλλη εκείνοι που διεμήνυαν ότι αποφασίστηκε να πέσει το βάρος στα γενέθλια της Παρασκευής.
Οι τρεις λόγοι είναι σαφείς. Πρώτον, μετά την επιστροφή του Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη εμφανώς στρέφεται ξανά ο προβολέας στο κυβερνητικό έργο και την καθημερινότητα και κρίθηκε ότι είναι ήδη φορτωμένο το πρόγραμμα – ενδεικτικά, ο ίδιος παρενέβη χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψηφιακής κτηματογράφησης και την Πέμπτη θα βρεθεί στην Ορεστιάδα για το αναπτυξιακό σχέδιο του Έβρου. Δεύτερον, κρίθηκε ότι η πρωτοβουλία θα σήκωνε νέες – δημόσιες ή παρασκηνιακές – συζητήσεις για τα εσωκομματικά, με αφορμή παρουσίες και ακόμα χειρότερα τυχόν απουσίες και τα μηνύματα που θα ήθελαν να εκπέμψουν βουλευτές από την αυλή του Μαξίμου. Άρα, ζυγίστηκε ο κίνδυνος να επισκιαστεί η επικείμενη εκδήλωση. Τρίτον, κρίθηκε ότι ήδη εξελίσσονται αποτελεσματικά απόπειρες προσέγγισης κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας – όπως οι ενημερωτικές συναντήσεις υπουργών με βουλευτές στη Βουλή, μια ιδέα που πρωτοσυζητήθηκε τον Αύγουστο.
Λίγες ώρες αφότου ο Μητσοτάκης έβγαλε από το κάδρο τη συνάντηση με βουλευτές, επέλεξε να τηλεφωνήσει στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Τα μεσημεριανά τηλεφώνημα ήταν σύντομα, ωστόσο δεν φαίνεται ο ίδιος να πήρε ξεκάθαρη απάντηση για την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών στη Ρηγίλλης. Δεν έχει άρα διευκρινιστεί ακόμα αν θα απουσιάζουν ή εάν αναμένεται επανάληψη του σκηνικού που υπήρξε προεκλογικά στο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο, όπου Καραμανλής και Σαμαράς έδωσαν το παρών αμίλητοι – και με τη γλώσσα του σώματος να μαρτυρά πολλά.
Από το κυβερνητικό ραντάρ δεν περνά επίσης απαρατήρητο ότι από την ΚΟ εκπέμπεται το μήνυμα ότι θα συνεχιστεί η ευθεία κριτική προς την κυβέρνηση με τους απελευθερωμένους πλέον βουλευτές να υπολογίζονται περίπου στους 30. Όσο κι αν οι προσεγγίσεις τους ή και οι τόνοι τους είναι διαφορετικοί, κοινό σημείο ανησυχίας είναι η απομάκρυνση της ΝΔ, όπως λένε, από παραδοσιακά ακροατήριά της. Κατά τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο δεξιός ψηφοφόρος νιώθει ότι έχει προσβληθεί γιατί νιώθει ότι έχει γίνει ιδεολογική παρέκκλιση. Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί η κοινή προσέγγιση στο θέμα της βίας ανηλίκων – που προϊδεάζει για παρέμβαση – από τους Θάνο Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλο και η υποδοχή υπουργικού κλιμακίου υπό τον Θανάση Κοντογεώργη στη Λάρισα με ερωτήματα για τις εκκρεμότητες στη Θεσσαλία από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. Αν γίναμε δυσάρεστοι, γιατί μεταφέρουμε τη φωνή των αγροτών, δεν φταίει ο αγγελιοφόρος όταν το μήνυμα δεν είναι ευχάριστο, είπε, καρφώνοντας την έλλειψη ενδοκυβερνητικού συντονισμού – μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας συγκεκριμένα.