Γιατί είναι επιβεβλημένη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022
(EUROKINISSI)

Γιατί είναι επιβεβλημένη η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Η χθεσινή εξαγγελία του Κωστή Χατζηδάκη για νέα (λελογισμένη) αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 δεν ήταν ένα επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό πυροτέχνημα. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη και αυτό το αντιλαμβάνεται πρώτος από όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γι’ αυτό άναψε το «πράσινο φως» στον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει σε μια εξαγγελία που αφορά τους πολλούς, υπό την αίρεση φυσικά ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας» και πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, στην κυβέρνηση παραδέχθηκαν δημόσια ότι η πρώτη αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού από την πρωτοχρονιά του 2022 είναι μικρή, αφού το ετήσιο όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώνεται περίπου στα 450 ευρώ.

Νέα «ανάσα» για τις επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα η δεύτερη φάση του μέτρου ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών. Σκοπός του μέτρου είναι η επιδότηση επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών, που καθίστανται πληρωτέες από 1 Ιουλίου του 2021 έως 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά την Α΄ φάση του μέτρου και πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στη σχετική ΚΥΑ. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020, σε σχέση με το 2019, και για τις υποκείμενες σε ΦΠΑ την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.

Τι θα εισπράξουν οι δικαιούχοι

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό 20% επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει κατά την περίοδο αναφοράς. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Δείτε επίσης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας

Loading