Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 υπάρχει ένα μεγάλο «γιατί», το οποίο συνδυάζεται και με την απόφασή του να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα σε όσους δεν «πειθαρχούν».
Θέλοντας να προλάβουν σφοδρές αντιδράσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούν πως στόχος είναι να αυξηθεί το ταχύτερο δυνατό ο εμβολιασμός στους συμπολίτες μας αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από όλους.
Το θετικό, για άλλους παράδοξο, είναι ότι μέτρο άρχισε να αποδίδει, καθώς χθες μετά την σχετική ανακοίνωση υπήρξε σχεδόν τριπλασιασμός των συμπολιτών μας των ηλικιών αυτών που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού. Πιο συγκεκριμένα ενώ καθημερινά εγγράφονταν για εμβολιασμό περίπου 2.600 άτομα της ηλικίας αυτής, εχθές μέχρι το απόγευμα έκλεισαν ραντεβού 6.000. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν.
Όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Η απόφασή σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία».
Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση
Η κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω μετά από αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων και των στοιχείων που καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι να παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι:
– 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60 ετών και άνω.
-7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι 60 ετών και άνω.
-8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
-Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60 ετών και άνω είναι μόλις 3% έναντι 5 έως 15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
Μάλιστα, σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
-Στην Ελλάδα με το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60 και άνω να είναι στο 83%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι 657 και οι ημερήσιοι θάνατοι 92.
-Στην Πορτογαλία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών να είναι στο 99,5% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι 13.
-Στη Δανία με το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 99,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι 10.
-Στη Σουηδία το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στο 93,1% οι κατειλημμένες Μ.Ε.Θ. Covid είναι 32 και οι ημερήσιοι θάνατοι 5.
Δείτε επίσης: Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει κάποιος να εμβολιαστεί και να μην φέρουμε το εμβόλιο στην πόρτα του
- Νέος κύκλος υποτροφιών για το πρόγραμμα εκπαίδευσης μηχανικών αεροσκαφών της AEGEAN
- Η κληρονομιά των Κούρδων: Όταν οι αποφάσεις πριν 100 χρόνια διαμόρφωσαν το μέλλον τους
- Δημοπρασία με βραδινά φορέματα διάσημων σταρ του Χόλιγουντ
- Η πολιτική ανανέωση της Αριστεράς στη Γαλλία: Προκλήσεις και προοπτικές
- Μενέλαος Λουντέμης: Η αληθινή μνήμη είναι το μεγαλύτερο άγαλμα