Ναι, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Ναι, οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δυο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες. Όμως το ζητούμενο είναι ο δίαυλος επικοινωνίας να έχει συνέχεια και συνέπεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά θα πραγματοποιηθούν γιαβάς-γιαβάς, δηλαδή αργά-αργά.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυο πλευρές πρέπει να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ που υπάρχει στην παρούσα χρονική συγκυρία και τα «παράθυρα» διαλόγου να παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα αφορά στα επόμενα βήματα.
Τα επόμενα βήματα
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για μια επανεκκίνηση με έναν πιο σαφή δίαυλο-οδικό χάρτη, ο οποίος έχει τρεις άξονες για το πώς θα κινηθούν Αθήνα και Άγκυρα το επόμενο διάστημα. Ο πρώτος άξονας είναι ο πολιτικός διάλογος, υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, στον οποίο θα τεθούν τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, με την ελληνική πλευρά να αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο δεύτερος αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών. Πρόκειται για τη λεγόμενη θετική ατζέντα, που αφορά ζητήματα οικονομικής ή ενεργειακής συνεργασίας, ή συνεργασίας σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Σε αυτά είναι ευχής έργο να υπάρξουν κάποια απτά αποτελέσματα ώστε να μπορούν να επισημοποιηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου. Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά το ζήτημα της Θράκης που έθεσε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Ερντογάν.
Η «κούρσα» των εξοπλισμών
Αναφορικά με το ζήτημα των εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θέμα που θίγει έντονα ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε κανένα τέτοιο ζήτημα. Και δεν θα μπορούσε να τεθεί, όπως ούτε η Ελλάδα θα έθετε αντίστοιχο ζήτημα εξοπλισμών για την Τουρκία, όσο αυτό δεν απειλεί έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για το λόγο αυτό συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την απόλυτη έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι δρομολογημένο. Δεν επιδέχεται ουσιαστικών τροποποιήσεων, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρει και στο ΝΑΤΟ συνολικά αλλά και στην έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.
Δείτε επίσης: Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας