Γιαβάς-γιαβάς συνεχίζεται ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας

Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού οι διπλωματικές πηγές μιλούν για ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, η αδιαπραγμάτευτη αλήθεια είναι ότι ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας συνεχίζεται γιαβάς-γιαβάς.

Όταν έκλεισαν οι κάμερες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη την εμμονή της Τουρκίας στο casus belli, εξήγησε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να επιμείνει να παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον αέρα και την θάλασσα, ενώ στάθηκε και στην ενόχληση της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

propoli

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυσή του είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Θέτοντας τους παραπάνω άξονες ο Νίκος Δένδιας θέλησε να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι οι δυο χώρες έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε μια σειρά ζητημάτων και υπό αυτό το πρίσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το κλίμα που θα υπάρχει στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ.  

Ανυποχώρητος ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τις ελληνοτουρκικές είναι κρυστάλλινος.
 
«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα πού θα οδηγήσει σε έναν διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Άλλωστε αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου», δήλωσε σχετικά ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη τοποθέτησή του.

Είχε προηγηθεί η διμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων, υπό τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 27 Μαΐου στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Σε αυτήν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την αποτύπωση, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, της υφιστάμενης οριογραμμής στην περιοχή του ποταμού Έβρου, όπως αυτή έχει ορισθεί από το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Τι αναλύθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο, ΕΕ και διμερείς σχέσεις

Loading