Γιώργος Γαβρήλος στην POLITIC: «Πρώτα το πώς φανταζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το ποιος»

Γιώργος Γαβρήλος στην POLITIC: «Πρώτα το πώς φανταζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το ποιος»

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και το ποιος δεν μπορεί να απαντηθεί αν δεν προσδιοριστεί πρώτα το πώς φανταζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει ώστε να ξεπεράσει την παρούσα κρίση του», υποστηρίζει με νόημα, σε συνέντευξή του στην politic, ο Γιώργος Γαβρήλος αναφορικώς με τις εσωκομματικές εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Ο πρωτοεκλεγείς βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος ήταν ειδικός αγορητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση άρσης της ασυλίας της Ρένας Δούρου, σημειώνει ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές πως “θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι όταν οι παρατάξεις που θα στηρίξουμε καταφέρουν να διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες, εμπνέοντας με το αυτοδιοικητικό τους πρόγραμμα, εκφράζοντας γνήσια τα προτάγματα των τοπικών κινημάτων και δίνοντας το στίγμα μιας εναλλακτικής, προγραμματικής και ρεαλιστικής διακυβέρνησης για τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης”.

Σε σχέση, εξάλλου, με τα ελληνοτουρκικά, αναρωτιέται πώς μπορεί το κόμμα του να έχει εμπιστοσύνη για την τελική έκβαση των όποιων συνομιλιών της κυβέρνησης όταν ήδη ακούσαμε πως η διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από νομική μετατρέπεται σε γεωπολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά άμεσα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να προβεί σε επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, “έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και σε τι έχει δεσμευτεί”.

– Ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και γιατί;

– Η διαδικασία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, όπως ξέρετε, είναι ακόμη ανοιχτή. Παρά ταύτα άξιοι σύντροφοι και συντρόφισσες έχουν ήδη καταθέσει υποψηφιότητα και έχουν ήδη εκδηλώσει το όραμά τους για το κόμμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί. 

Βρισκόμαστε όμως αντικειμενικά σε ένα σημείο καμπής και το «ποιος», κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να απαντηθεί αν δεν προσδιοριστεί πρώτα το «πώς» φανταζόμαστε το ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει ώστε να ξεπεράσει την παρούσα κρίση του, να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και να απαντήσει στα κοινωνικά επίδικα.

Υπό την αρχή λοιπόν ότι το πολιτικό προηγείται των προσώπων, πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να βάλει ως άμεση προτεραιότητα την προγραμματική ανανέωση και την οργανωτική ανασυγκρότηση. 

Προσωπικά, θέλω να δω πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενότητα, στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προς την κοινωνία, που δεν θα περιχαρακώνουν το κόμμα μας πίσω από διλήμματα του παρελθόντος, που θα συνεχίσουν το ανοιχτό κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο. 

– Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το κόμμα σας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Τι μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις κάλπες;

– Είναι γεγονός πως αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, βρίσκουν το κόμμα μας σε παράλληλη προσπάθεια ανασυγκρότησης, μετά και το αποτέλεσμα των δύο πρόσφατων συναπτών εθνικών εκλογών. Η συζήτηση για το τι θεωρείται νίκη, νομίζω πρέπει να γίνει στο τέλος των εκλογών του Οκτώβρη, αλλά αντικειμενικά θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι όταν οι παρατάξεις που θα στηρίξουμε καταφέρουν να διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες, εμπνέοντας με το αυτοδιοικητικό τους πρόγραμμα, εκφράζοντας γνήσια τα προτάγματα των τοπικών κινημάτων και δίνοντας το στίγμα μιας εναλλακτικής, προγραμματικής και ρεαλιστικής διακυβέρνησης για τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.  

Πάγια θέση μας είναι πως στην αυτοδιοίκηση τον πρώτο λόγο έχουν οι άνθρωποι, τα τοπικά οράματα και οι συγκλήσεις. Προφανώς σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων δήμων θα στηρίξουμε επιλογές που θα είναι σε σχέση με τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και που θα εμπνέουν πρόσωπα με ευρύτερες πολιτικές καταβολές να ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά μας. 

Ειδικά όμως στις μικρές τοπικές κοινωνίες, εκεί όπου τα προβλήματα βιώνονται άμεσα και αναζητούνται λύσεις μέσα από συνεργασίες πολιτών, οφείλουμε- όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού/ δημοκρατικού τόξου να επενδύσουμε στη συνάντηση των ανθρώπων που εκπροσωπούν αυτόν τον χώρο. Τα κομματικά ψηφοδέλτια της καθαρότητας δεν μπορούν να εμπνεύσουν πια τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών και ούτε μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης, ενός τερέν που χρειάζεται συνεργασίες και συγκλήσεις ανθρώπων που εμπνέουν και εμπνέονται από ένα κοινό τοπικό πρόγραμμα στόχων και δράσεων.

– Και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε υποχωρήσεις για να φτάσει στη Συμφωνία των Πρεσπών΄, όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε διαπραγμάτευση; Γιατί είναι κακό να γίνουν στα ελληνοτουρκικά προκειμένου να διασφαλιστούν η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη των δύο κρατών;

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει στην Συμφωνία των Πρεσπών- την οποία σήμερα χαιρόμαστε που ο κ. Μητσοτάκης και σέβεται και τιμά, όπως φαίνεται και από το πρόσφατο θεσμικό ραντεβού του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας- ακολούθησε έναν διπλωματικό δρόμο, πιστό στις εθνικές “κόκκινες” γραμμές, με γνώμονα την ευημερία της ευρύτερης περιοχής αλλά πάνω από όλα το καλό της χώρας.

Πώς αυτή η πολιτική μπορεί να συγκριθεί με έναν πρωθυπουργό που μιλάει για «υποχωρήσεις» στα πολύ βασικά ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία; Πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη για την τελική έκβαση των όποιων συνομιλιών της κυβέρνησης όταν ήδη ακούσαμε πως η διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, από νομική, μετατρέπεται σε «γεωπολιτική». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι υπέρ του ανοιχτού ειρηνικού διαλόγου με την Τουρκία, της ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την γείτονα και της προσπάθειας επίλυσης των διαφορών, στη βάση όμως του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό θεωρούμε σοβαρή εξωτερική πολιτική, πατριωτική στάση και υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Σε αυτή την γραμμή κινηθήκαμε ως κυβέρνηση, ασκώντας παράλληλα μία ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική (Θυμίζω: ΑΟΖ με Ιταλία, EastMed Act, συμφωνία 3+1, κ.ά.). 

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε άμεσα ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει τη θέση του μετά από τις σχετικές δηλώσεις και να προβεί σε επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και σε τι έχει δεσμευτεί.

Δείτε επίσης: Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Loading

Play