Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Αντιμετώπιση του Λαϊκισμού Απαραίτητη για την Ευρώπη

«Πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί, αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως Ευρωπαίοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την άνοδο ακραίων πολιτικών κομμάτων και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Κατά την ομιλία του στην 4η Μητροπολιτική Σύνοδο Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Economist σε συνεργασία με το Powergame.gr, τόνισε ότι η σταθερότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα οφείλεται στην επιβίωση από τις κρίσεις των προηγούμενων ετών και στη διαχείριση του λαϊκισμού.

Στη συζήτηση που συμμετείχε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Friedrich Ebert και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη επανακαθορισμού των βασικών αρχών που στηρίζουν την Ευρώπη. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπως είχε προβλέψει ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά είναι αναγκαίο να επανεφεύρουμε την Ευρώπη», ανέφερε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι απαιτούνται ισχυρές αποφάσεις καθώς οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολες. Επισήμανε την ανάγκη για αναθεώρηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της χρήσης του βέτο, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές θυσιάζουν την ουσία προς όφελος της διαδικασίας.

Ο Γεραπετρίτης εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την άνοδο ακραίων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη, ιδίως μετά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία. «Η άνοδος του λαϊκισμού και η συνεργασία μεταξύ της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς είναι ανησυχητικές. Οφείλουμε να διατηρήσουμε μια μετριοπαθή πολιτική στάση και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η σταθερότητα της χώρας οφείλεται στην ικανότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές κρίσεις και να διαχειριστεί τον λαϊκισμό. «Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, προάγοντας τη βελτίωση και τη βιωσιμότητα», κατέληξε.

©

Loading