Γιώργος Ψυχογιός στην POLITIC: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία»
(EUROKINISSI)

Γιώργος Ψυχογιός στην POLITIC: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία. Το αφήγημα για τα 600 εκατομμύρια ευρώ που διατηρούνται ως “κάβα” για περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτο από εκείνους που έχουν τη βασική ευθύνη για την κρίση αξιοπιστίας κι εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί απέναντι στην πολιτεία και την επιστήμη», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο www.politic.gr, ο Γιώργος Ψυχογιός.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει, επίσης, πως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και ουσιαστικά ο προϋπολογισμός δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία σαρώνεται από την ακρίβεια, την πανδημία και τη γενικευμένη ανασφάλεια για το εισόδημα και την εργασία της: «Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης για ενίσχυση των ελαχίστων και ισχυρών και για μία ανάπτυξη που θα αφήνει εκτός της και πίσω της τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά τον τομέα ευθύνης του, παρατηρεί πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθεί η χώρα είναι αυτός του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που, άλλωστε, αποτελεί και ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην εξωτερική μας πολιτική.

Σε σχέση με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σημειώνει με νόημα πως προοδευτικός δεν μπορείς μόνο να αυτοπροσδιορίζεσαι αλλά πρέπει να το αποδεικνύεις και με τις πολιτικές θέσεις σου. Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξάλλου, αναφέρει πως τα πολιτικά κόμματα βασίζουν την ενότητά τους μέσα από τις θέσεις τους, όπως αυτές συνδιαμορφώνονται μέσα από συγκρούσεις, ζυμώσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις: «Έχουμε μάθει να ζούμε και να δρούμε με αυτό τον τρόπο από την εποχή του Συνασπισμού και της συλλογικότητας που πρέπει να μας διέπει», συμπληρώνει. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Ψυχογιού:

Με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται να μην συμφωνείτε ακόμα και για τους αριθμούς. Γιατί υποστηρίζετε πως οι κοινωνικές δαπάνες και οι δαπάνες για την υγεία θα είναι μειωμένες για το 2022;

Παρότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη βελτιώνονται, η καθημερινότητα των πολιτών χειροτερεύει. Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και ουσιαστικά ο προϋπολογισμός δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία σαρώνεται από την ακρίβεια, την πανδημία και τη γενικευμένη ανασφάλεια για το εισόδημα και την εργασία της. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης για ενίσχυση των ελαχίστων και ισχυρών και για μία ανάπτυξη που θα αφήνει εκτός της και πίσω της τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πολιτική της στη διαχείριση της πανδημίας είναι επικίνδυνη και χρειάζεται, έστω και τώρα, μια εντελώς διαφορετική στρατηγική, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική αυτή κρίση, ούτε από τις προτεραιότητες που έχουν αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα η χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας μειώνεται κατά 820 εκατομμύρια, από 5,16 δισ. σε 4,34 δισ. ευρώ. Μάλιστα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας υγείας μειώνεται κατά 360 εκατομμύρια ευρώ. Το αφήγημα της κυβέρνησης για τα 600 εκατομμύρια ευρώ που διατηρούνται ως «κάβα» για περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτο από εκείνους που έχουν τη βασική ευθύνη για την κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί απέναντι στην πολιτεία και την επιστήμη.

Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένους εμβολιασμούς στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ύστερα από την επιβολή της υποχρεωτικότητας, έστω με τιμωρητικές διαστάσεις. Μήπως όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Η πειθώ της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαντλήθηκε στα χρήματα της λίστας Πέτσα και στα τηλεοπτικά σποτάκια. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι σαφές, η καμπάνια εμβολιασμού έγινε με αμεσότητα, ο υπεύθυνος της εκστρατείας έπεισε ότι ο εχθρός είναι ο ιός και όχι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δημιουργήθηκε ανοικτή τηλεφωνική γραμμή που έλυνε απορίες, δεν υπήρξε το φαινόμενο εμβολιασμού «εκτός σειράς», κάθε πολίτης είχε να απευθυνθεί σε συγκεκριμένο γιατρό από την πρωτοβάθμια φροντίδα για να ρωτήσει και να εκφράσει ανησυχίες και κάπως έτσι επιτεύχθηκε το 93%. Η χώρα μας έχει δύο φορές επάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απώλειες ανθρωπίνων ζωών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία. Απαιτείται άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, διότι δεν γίνεται να έχουμε 172 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ. Απαιτείται επαναφορά της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς και οι μαζικοί εργασιακοί χώροι. Ακόμη, χρειάζεται μαζική συνταγογράφηση των τεστ για όλους- και τους ανεμβολίαστους- και ακύρωση των συγχωνεύσεων στις σχολικές τάξεις.

Γίνονται ή δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο; Οι ημίκλειστες δομές, αν αυτός ο όρος ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν έχουν περιορίσει το πρόβλημα τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα;

Αυτή είναι μια απάντηση που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση και αυτό έχουμε ζητήσει σε όλες τις παρεμβάσεις μας. Δυστυχώς οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός αρκούνται σε μια άγονη άρνηση που όμως δεν στοιχειοθετείται. Οι εκατοντάδες, πλέον, καταγγελίες αντιμετωπίζονται με χλεύη και λάσπη, ότι αποτελούν προπαγάνδα– και όσοι ρωτούν γι’ αυτές φερέφωνα της Τουρκίας. Βέβαια και ο κύριος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Πλακιωτάκης και Μηταράκης συχνά μιλούν ευθέως για «αναχαιτίσεις» βαρκών. Στην ερώτηση με ποια διαδικασία γίνονται αυτά, αν όχι με παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης που είναι θεμελιώδης τόσο στη Σύμβαση της Γενεύης, όσο και στα ευρωπαϊκά κείμενα, απαντούν ότι αυτά δεν είναι αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου. Μάλιστα απαξιώνεται και η Ευρωπαία Επίτροπος, κυρία Γιόχανσον, που επί μήνες ζητά την εγκατάσταση ανεξάρτητου μηχανισμού για την παρακολούθηση της τήρησης της νομιμότητας της συνοριακής διαδικασίας.

Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε ότι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθεί η χώρα είναι αυτός του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που, άλλωστε, αποτελεί και ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην εξωτερική μας πολιτική. Με σταθερή πίεση προς την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, με επιμερισμό των αιτούντων άσυλο και νόμιμες ασφαλείς διόδους, που είναι, εξάλλου, και η καλύτερη απάντηση στην εργαλειοποίηση που επιχειρεί κατά καιρούς η Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες.

Πόσο μπορεί να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Πόσο διευκολύνει τη σύμπτηξη προοδευτικού μετώπου;

Ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί στην πράξη και στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στίγμα, δεν έχει πάρει θέση, δεν έχει προσδιορίσει στρατηγική, ιδεολογική τοποθέτηση. Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και επιδεινώνουν την καθημερινότητά τους είναι σαφή, όπως σαφή είναι και τα διλήμματα στα οποία πρέπει να πάρει θέση ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εντός και εκτός Βουλής: τι λέει για τον κατώτατο μισθό, συμφωνεί στην άμεση αύξησή του στα 800 ευρώ; Τι λέει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για το κοινωνικό κράτος, την ενίσχυση του ΕΣΥ που έχει μείνει στο έλεος του εν μέσω πανδημίας, για την εκχώρηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για την ακρίβεια και την έκρηξη ανατιμήσεων τόσο στην ενέργεια όσο και σε όλα τα αγαθά, για την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, για την εκπαίδευση, είναι υπέρ των παρεμβάσεων Κεραμέως με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και αναγνώριση ισοτιμίας κολεγίων, τι λέει για τις ανισότητες που εκτοξεύονται με τις πολιτικές Μητσοτάκη; Εκεί κρίνεται ένας πολιτικός χώρος και όχι στα συνθήματα και τις αοριστίες. Οπότε εκεί θα κριθεί. Διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι προοδευτικός δεν μπορείς μόνο να αυτοπροσδιορίζεσαι αλλά πρέπει να το αποδεικνύεις και με τις πολιτικές θέσεις σου.

Όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο περισσότερο δημόσια γίνεται η αίσθηση πως υπάρχουν αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις στο κόμμα και για την τακτική και για τη στρατηγική του. Αυτές οι διαφορές μπορεί να oδηγήσουν ακόμα και σε νέα διάσπαση;

Οι διαφορετικές αντιλήψεις σε ένα κόμμα, ιδιαίτερα της Αριστεράς, είναι θεμιτές και πρέπει να υπάρχουν, αρκεί να πηγάζουν από τις θεμελιώδεις αρχές και τις ιδεολογικές βάσεις που περιγράφονται στο καταστατικό και στο κείμενο θέσεων του Συνεδρίου και όχι σε παραγοντισμούς και προσωπικές στρατηγικές. Από εκεί και πέρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός από τη συμβολή τους στην ανάδειξη θεμάτων που αποσιωπώνται, έχουν ενίοτε μεταφέρει τον διάλογο από τις εσωκομματικές διαδικασίες των οργανώσεων μελών, των νομαρχιακών και της κεντρικής επιτροπής, σε μια απρόσωπη διελκυστίνδα. Τα πολιτικά κόμματα βασίζουν την ενότητά τους μέσα από τις θέσεις τους, όπως αυτές συνδιαμορφώνονται μέσα από συγκρούσεις, ζυμώσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε μάθει να ζούμε και να δρούμε με αυτό τον τρόπο από την εποχή του Συνασπισμού και της συλλογικότητας που πρέπει να μας διέπει.  

Δείτε επίσης: Ο δρόμος των ύβρεων, η «κηλίδα» στη Δημοκρατία και η αντιπολίτευση του «τίποτα»

Loading