(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Γιούργκεν Χαρντ: «Το ρεκόρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εντυπωσιακό»

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τη δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με τα κόμματα να ετοιμάζονται για μια ακόμη αναμέτρηση. Την ίδια ώρα δε σταματούν οι αναλύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για το πώς η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 20 μονάδων.

Ο έμπειρος βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Γιούργκεν Χαρντ μίλησε στη DW και ανέλυσε τη «θεαματική επικράτηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Όταν συζητούσαμε για τις επικείμενες τότε εκλογές στην Ελλάδα στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, όπου ανήκει και η ΝΔ, κάποιοι από μας περιμέναμε το καλό αποτέλεσμα, γιατί το ρεκόρ αυτής της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό, αν δει κανείς τα στοιχεία της ανεργίας ή της ανάπτυξης» αναφέρει ο Γιούργκεν Χαρντ και προσθέτει: «Ως Γερμανός και ξένος πολιτικός, νομίζω ότι ήταν επίσης εντυπωσιακό ότι είδαμε πώς αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στη διαδικασία εκτόνωσης της διαμάχης με την Τουρκία. Αν και δεν έχει ακόμη επιλυθεί, είμαστε σε μια πολύ πιο θετική οδό σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Ίσως λοιπόν οι Έλληνες αποφάσισαν να μην αλλάξουν μια ομάδα που κερδίζει. Και νομίζω ότι και ο επόμενος γύρος θα δείξει καθαρή πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».

«Ο Μητσοτάκης επέλεξε μια πραγματιστική προσέγγιση σε διάφορες προκλήσεις»

Ποια είναι όμως τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο Γιούργκεν Χαρντ απαντά: «Πιστεύω ότι επέλεξε μια πραγματιστική προσέγγιση σε διάφορες προκλήσεις, διάφορα προβλήματα που εντόπισε στη χώρα. Και χάρη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, στην ισχυρή στήριξη από το κοινοβούλιο και ίσως από τον κόσμο, κατάφερε να κάνει ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Και τώρα δρέπει τους καρπούς. Πριν από δέκα χρόνια, όταν ήμουν νέος στη γερμανική βουλή και συζητήσουμε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την ευρωκρίση, υπήρχαν πολλοί που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα αποτύγχανε. Ότι το να κρατάμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη «είναι αποτυχία και δεν θα δουλέψει». Τελικά μάθαμε πολλά από την ελληνική πολιτική, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από άλλα κόμματα. Υπήρξε μια ισχυρή διάθεση για υπέρβαση της κρίσης και αυτό ήταν καλό».

Ο κ. Μητσοτάκης μετά τον θρίαμβο της 21ης Μαΐου, τόνισε ότι «η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη». Ο Γιούργκεν Χαρντ κλήθηκε να απαντήσει και στο αν αυτό σημαίνει λιγότερη κριτική στο μέλλον από την ΕΕ και τη Γερμανία.

«Βλέπουμε μια ανάκαμψη των κεντροδεξιών κομμάτων στη Γερμανία (σσ: σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις). Είδαμε μια αντίστοιχη εξέλιξη στη Βουλγαρία με την πρώην επίτροπο Γκαμπριέλ, επίσης από το ΕΛΚ, όπως και σε κάποιες άλλες χώρες. Αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Και συνεχίζει απαντώντας στην DW:

«Θέλουμε ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα, προσηλωμένο σθεναρά στις ευρωπαϊκές αξίες, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην αλληλεγγύη με όσους βρίσκονται υπό πίεση, πχ. στην Ουκρανία, με καθαρή δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Και ελπίζω ότι και τα γερμανικά αδελφά κόμματα CDU/CSU θα αποδείξουν στις επόμενες γερμανικές εκλογές ότι είναι το ισχυρότερο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ευρώπης. Αλλά ως τότε είναι η Νέα Δημοκρατία».

«Κάποια μέρα οι Έλληνες θα φτιάξουν “οδό Μέρκελ”»

Σχετικά με το ποια είναι η εικόνα που έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και του Σόιμπλε για την Ελλάδα του 2023, σε σχέση με το πώς ήταν τα πράγματα δέκα χρόνια πριν, ο Γιούργκεν Χαρντ είπε:

«Δέκα χρόνια πριν, σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα τα πράγματα θα δούλευαν τόσο καλά όσο τώρα».

Ο κ. Χαρντ μίλησε και για το πόσο πολύ βοήθησε η Άνγκελα Μέρκελ να σωθεί η Ελλάδα και να μη δημιουργηθεί θέμα ενότητας στην ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι ήταν πολύ επικριτικοί, ειδικά στη Γερμανία για την συνολική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ να σώσει το ευρώ και να κρατήσει την Ελλάδα στην ομάδα της ευρωζώνης. Η Ελλάδα ήταν τότε ίσως η πιο αδύναμη χώρα στην ευρωζώνη. Αλλά σημασία έχει ότι αποφάσισε να την κρατήσει στο ευρώ. Ζήτησε πολλές σκληρές ενέργειες στην Ελλάδα. Κατηγορήθηκε γι’ αυτό στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι κάποια μέρα οι Έλληνες μπορεί να ονομάσουν έναν δρόμο στην Αθήνα ”οδό Μέρκελ”. Γιατί μακροπρόθεσμα θα καταλάβουν ότι αυτός ήταν ο σωστός δρόμος να βαδίσει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση και όχι άλλες προτάσεις».

Δείτε επίσης: Ιστορικές στιγμές για τη Νέα Δημοκρατία – Καπνογόνα, συνθήματα και αποθέωση Μητσοτάκη

Loading