EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Γκιουλέκας: Η Ελλάδα αναγνωρίζει μια διαφορά, τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας

«Η Ελλάδα δουλεύει υπεύθυνα, συστηματικά και αθόρυβα», τόνισε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στο Politic Radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

Όπως τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, για τις προκλήσεις της Τουρκίας, το ζήτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα και «η Ελλάδα δουλεύει και δουλεύει όπως πρέπει συστηματικά και υπεύθυνα αλλά και αθόρυβα. Ασφαλώς για να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και δουλεύει και σε πολιτικό επίπεδο. Το είδαμε με τη συνάντηση που είχε με τους κορυφαίους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής, το είδαμε με τις επαφές που είχε με τον Πούτιν, την Μέρκελ, με τις συνομιλίες που είχε με τον Σίσι της Αιγύπτου», ανέφερε.

«Παντού η Ελλάδα δημοσιοποιεί αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία, προκειμένου να δείξει ακριβώς ποιος είναι ο παράγοντας που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή μας».

Ταυτόχρονα όπως είπε ο κ. Γκιουλέκας, «δουλεύουμε συστηματικά αναβαθμίζοντας το επίπεδο των ένοπλων δυνάμεων, προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση να οργανώσουμε αποτελεσματικά την άμυνα της χώρας και την αποτρεπτική της ισχύ, ούτως ώστε να μπορούμε να γίνουμε σεβαστοί από όλους και τους γείτονες. Το μήνυμα που εκπέμπουμε ως χώρα και το εννοούμε και μπορούμε όταν χρειαστεί πραγματικά να το υλοποιήσουμε. Αυτό κάνουμε».

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, ο κ. Γκιουλέκας τόνισε:

«Έχει γκριζάρει το μισό Αιγαίο. Αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, λέγοντας ότι  18 νησιά και βραχονησίδες είναι αμφισβητούμενης κυριότητας. Μιλάει ανοιχτά για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης. Έρχεται και μετατρέπει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, κάτι που για μας τους Έλληνες χριστιανούς κοστίζει πάρα πολύ αλλά κοστίζει και για όλη τη διεθνή κοινότητα».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάτσει να συζητήσει με αυτούς τους όρους και υπό το κράτος των απειλών. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μια διαφορά, τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας. Μόνον αυτή τη διαφορά δέχεται να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά βεβαίως σε ένα καθεστώς ηρεμίας, όπου πραγματικά μπορεί να συζητηθεί και να διευθετηθεί αυτή η διαφορά με τη γνωστή μέθοδο την οποία ξέρουμε όλοι.

Όλα τα υπόλοιπα που μονομερώς θέτει η Τουρκία είναι δική της υπόθεση. Τα θέτει, είναι εντελώς απαράδεκτα και τα επιστρέφουμε στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει όλα αυτά».

Για την Αγία Σοφία, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε πως, «παραμένει εκκλησία γιατί και το όνομα της προδίδει τον σκοπό της ανέγερσης της αλλά βεβαίως παράλληλα είναι και ένα μνημείο πολιτιστικό κορυφαίο που προστατεύεται από την UNESCO και με όλα αυτά βεβαίως που κάνει ο Ερντογάν, προσβάλει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

«Ασφαλώς και δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας», τόνισε. «Εγώ πιστεύω ότι μεσομακροπρόθεσμα όλη αυτή η στάση της Τουρκίας με αποκορύφωμα αυτό που έκανε με την Αγιά Σοφιά, θα την οδηγήσει σε μια διεθνή απομόνωση, κατέληξε.

Η Τουρκική εξωτερική πολιτική και ο Ερντογάν προσωπικά δέχονται πολλαπλές ήττες

«Βλέπετε λοιπόν ότι αρχίζει μια μεταστροφή στη στάση πολλών κρατών μέσω των ηγετών τους, ακριβώς γιατί η Τουρκία έχει ξεπεράσει όλα τα όρια, όλα τα εσκαμμένα», ανέφερε.

«Εκνευρίζει με τη στάση της η Τουρκία, τη διεθνή κοινότητα και νομίζω ότι μεσομακροπρόθεσμα όλο αυτό θα λειτουργήσει τόσο υπέρ ημών όσο και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς νομιμότητας».

30.000 οι ανυπότακτοι

Ερωτηθείς για το θέμα των ανυπότακτων που φθάνουν τις 30.000, ο κ. Γκιουλέκας τόνισε:

«Ασφαλώς προβληματίζει. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανυπότακτων. Πρέπει όλο αυτό να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο. Αφενός μεν γιατί μας ενδιαφέρει η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας που είναι ένα από τα υπέρτατα αγαθά πρέπει να προφυλάξει και συνταγματικά είναι υποχρεωμένη η κάθε κυβέρνηση, αλλά από την άλλη πλευρά να λυθεί και μια εκκρεμότητα που υπάρχει με τόσες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να ξέρουν πως θα διευθετηθούν και οι υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Γκιουλέκας, αναφέρθηκε τέλος στις δράσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ως πρόεδρος της.

Όπως είπε, η επιτροπή έχει αποστείλει επιστολές προς όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (πλην της Τουρκίας), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Τουρκική προκλητικότητα όπου καταγγέλλεται η επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Γκιουλέκας στο Politic Radio, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4