Την ανάγκη «να υπερασπιστούμε ένα ανοιχτό, βασισμένο σε κανόνες διεθνές εμπορικό σύστημα, καθώς η επιστημονική κοινότητα και τα συστήματα των χωρών μας λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους», ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Οικονομικών & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για το Εμπόριο (FAC TRADE) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Βερολίνο.
Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου ήταν η αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, τα έκτακτα μέτρα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα και η υποψηφιότητα για την εκλογή γενικού διευθυντή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή κοινότητα αντιμετωπίζει νέα διλήμματα, δηλαδή την διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ανοιχτής οικονομίας, προστατεύοντας παράλληλα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να στηρίζει την ανθεκτικότητα των οικονομιών των κρατών-μελών, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι χρειάζεται «να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) […] τώρα περισσότερο από ποτέ γιατί αυτό είναι το κύριο αίτημα της νέας γενιάς».
Ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας παρουσίασε μεταξύ άλλων τη θέση της Ελλάδας, η οποία υποστηρίζει την έννοια της Ανοικτής Στρατηγικής Αυτονομίας (Open Strategic Autonomy) «ώστε να προωθήσουμε την ελεύθερη αγορά αλλά και να διατηρήσουμε την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού μας και να έχουμε εναλλακτικές λύσεις, ειδικά σε κρίσιμα προϊόντα». Τόνισε δε ότι χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να παρέχουμε τα εργαλεία, κυρίως τη δυνατότητα ψηφιοποίησης και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την καινοτομία και την έρευνα ώστε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο εμπόριο».
Η αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ αφορά άμεσα την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και ο κ. Δημητριάδης προανήγγειλε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των επιχειρηματικών φορέων μέσω του Enterprise Greece, σε συνεργασία και με την ΕΕ, για την ουσιαστική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή διαβούλευση μέχρι την ολοκλήρωσή της στις 15 Νοεμβρίου. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής εξωτερικού εμπορίου, ιδίως μέσω των Εμπορικών Συμφωνιών (FTAs) που συνάπτει με τρίτες χώρες στα σύγχρονα δεδομένα και ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Συμβούλιο φιλοξένησε στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ συμμετείχαν υπουργοί και αξιωματούχοι από τα 27 κράτη-μέλη καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, υπήρξε τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνοµοσπονδίας Βιοµηχανιών Σιδήρου & Χάλυβα (EUROFER), Γκέερτ Φαν Πελφόορντε και συζητήθηκαν τα μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παγκόσμιας παραγωγής από την Ασία και την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν οι πέντε υποψηφιότητες που θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση για την επιλογή των δύο τελικών διεκδικητών της θέσης του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου 2020. Υποψήφιοι είναι οι: Νγκόζι Οκόντζο-Ιβεάλα από την Νιγηρία, Γιο Μιουνγκ-χεε από την Κορέα, Αμίνα Μοχάμεντ από την Κένυα, Μοχάμαντ Μαζιάντ Αλ-Τουβαιζρί από την Σαουδική Αραβία και Λίαμ Φοξ από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι ενδεικτικό ότι οι τρεις από τις υποψηφιότητες που αρχικά υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν προχωρήσει αφορούν γυναίκες, από Νιγηρία, Κορέα και Κένυα», επισήμανε ο κ. Δημητράδης και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή για επιλογή υποψηφίων από κοινού» και πέρα από την υποστήριξη στη σαουδαραβική υποψηφιότητα θα ταχθεί υπέρ μίας εκ των τριών γυναικείων υποψηφιοτήτων. Απέτισε δε φόρο τιμής στη κορυφαία Αμερικανίδα δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που απεβίωσε πρόσφατα, επαναλαμβάνοντας τη φράση της ότι «οι γυναίκες ανήκουν σε όλα τα μέρη που λαμβάνονται αποφάσεις». Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε, επίσης, ότι η υψηλή εξειδίκευση όλων των υποψηφίων δίνει ελπίδες για το μέλλον και το έργο που καλείται να φέρει σε πέρας ο ΠΟΕ, σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.