Γράφουν-σβήνουν το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή ακρίβεια αναζητώντας το όριο του πλαφόν

Γράφουν-σβήνουν το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή ακρίβεια αναζητώντας το όριο του πλαφόν

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για το εθνικό σχέδιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν καταφέρει να καταλήξει σε κοινή διαχείριση του ζητήματος που «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην Κυβέρνηση αναζητούν το όριο που θα μπει το πλαφόν, έχοντας όπως είναι φυσικό στραμμένο το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Μαΐου, με την ελπίδα πως έστω και στο παρά ένα θα βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.

Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, πέραν του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι αναζητείται ένα ποσό της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της νέας παρέμβασης που θα γίνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Τι θα γίνει με το πλαφόν

Ο βασικός πυρήνας του κυβερνητικού σχεδίου είναι να μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, ενώ παράλληλα θα υπάρξει νέα επιδότηση της διαφοράς που παρατηρείται στην τιμή αγοράς στους παραγωγούς. Το σενάριο μοιάζει σύνθετο, όμως το κύριο ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό είναι να καταφέρει να μειώσει τα τιμολόγια ρεύματος. Αν όχι στα προ πολέμου επίπεδα, τουλάχιστον να τα πλησιάσει.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και ένα δεύτερο σχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση της επιδότησης ρεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα, με τη διαφορά ότι θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων και για όσους καταναλώνουν περισσότερες από 300 μεγαβατώρες. Δεν αποκλείεται το εν λόγω μέτρο να έχει ακόμα και αναδρομική ισχύ, όχι όμως στο σκέλος της παρέμβασης στη χονδρική.

Λεφτά, υπάρχουν;

Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα….

Υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι; Διότι ασφαλώς ο προϋπολογισμός δεν είναι ανεξάντλητος, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλησιάζει η ώρα των σχετικών ανακοινώσεων, με κυβερνητικές πηγές να τις οριοθετούν για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους βασικούς άξονες. Βλέπετε, πολλά θα κριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει σήμερα την τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Loading

Play