(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

H επιμονή Μητσοτάκη στην πρόταση δυσπιστίας και η αξιοποίηση των ελληνοτουρκικών

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές δεν μας έκανε σοφότερους. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκαν σε έναν πολιτικό «κουτσαβακισμό» στη διάρκεια του οποίου κυριάρχησαν οι προσωπικές επιθέσεις, η μάχη της ατάκας και μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσουν το χειροκρότημα των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Εκείνο, όμως, που ξεχώρισε ήταν η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά και η στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα με φόντο την αξιοποίηση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούσαν πως με τη φράση «κάντε πρόταση δυσπιστίας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο ζήτημα παραίτησης που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ φαινομενικά πρόκειται για μια… πρόταση που έχει αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτούσαν και προς το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Όχι, πως υπάρχει περίπτωση κάποιος να καταψηφίσει την Κυβέρνηση, αλλά κυρίως για λόγους…. κομματικής πειθαρχίας, καθώς το τελευταίο διάστημα «ξεπηδούν» διάφορα αντάρτικα κυρίως στις Επιτροπές της Βουλής που ασχολούνται με φλέγοντα θέματα. «Για να μετρηθούμε…», όπως επισήμαναν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Καυγάς με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δημιουργεί τοξικό κλίμα με απώτερο σκοπό να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος που τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να δει αν υπάρχει συνοχή και ομοιογένεια στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ απαντώντας έτσι στις αναφορές Τσίπρα για τις αιχμές Καραμανλή και Σαμαρά προς το Μαξίμου για τις υποκλοπές.

Και ολίγον από… Φλώρο

Όσον αφορά στην εμπλοκή των ελληνοτουρκικών στα εσωτερικά ζητήματα και τη χθεσινή ένταση, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζουν πως δεν θα επιτρέψουν αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις φήμες ότι παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρο. Έκανε λόγο για «το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα», κουνώντας το δάκτυλο στον Αλέξη Τσίπρα πως το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον.

Δείτε επίσης: Βουλή: Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ