Το μήνυμα πως η πολιτική δεν είναι ζήτημα φύλου, αλλά ίσων ευκαιριών και πως η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί δύναμη Δημοκρατίας, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δύναμη για τη Δημοκρατία μας, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών», που διοργανώθηκε από την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «η πολιτική μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει υποεκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε «πως οφείλουμε, ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και ως Συμβούλιο της Ευρώπης, να παρουσιάζουμε ίσες ευκαιρίες και να μεριμνούμε ώστε να τηρούνται όλες οι συμβάσεις που αφορούν τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της γυναίκας». Ανέφερε, δε, πως η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης με γνώμονα τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έθεσε ως ένα από τα θέματά της τα δικαιώματα των γυναικών -όπως περιγράφονται και από τις Συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ειδική αναφορά έκανε στην έκδοση από την ελληνική προεδρία της «Διακήρυξης των Αθηνών», ένα κείμενο αρχών και θέσεων, όπως σημείωσε, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την πανδημία, το οποίο τρία κράτη-μέλη, η Ουγγαρία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, δεν στήριξαν καθώς δεν αποδέχονται τις προβλέψεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης προφασιζόμενοι, όπως είπε, πως δεν ταιριάζει στη δική τους πολιτική θέση. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των τριών χωρών.
Καταληκτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον πολίτη από την κεντρική εξουσία και πως παίζει κεντρικό ρόλο, γιατί ο δήμαρχος και οι δημοτικοί άρχοντες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας τη στιγμή που δημιουργούνται. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία, οι γυναίκες, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικογενειακής δομής, να είναι πολύ πιο ενεργές στην τοπική διακυβέρνηση, τόνισε και επισήμανε: «Η ανάδειξη μιας τέτοιας αναγκαιότητας για το ρόλο των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών, όπως αναφέρει και ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης, είναι δύναμη για τη Δημοκρατία μας».
Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σνέζανα Σάμαρτζιτς-Μάρκοβιτς (Snežana Samardžić-Marković), η πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ (Anne Brasseur) και η επικεφαλής της γραμματείας της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων και δημοκρατίας της ΚΣΣΕ, Δέσποινα Χατζηβασιλείου. Συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Άη Στράτη, Μαρία Κακαλή και Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου. Την έρευνα παρουσίασε, όπως γίνεται επίσης γνωστό, η ειδική επί θεμάτων Συμβουλίου της Ευρώπης, δρ Αλένκα Βέρμπολα (dr Alenka Verbola) και τα συμπεράσματα, η γενική διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Βενετία Κουσία. Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Εύη Δραμαλιώτη.
Δ.Μάν.