Handelsblatt: «Συνθηκολόγηση της Κομισιόν ή αναγκαίο κακό η χαλάρωση των κανόνων για το χρέος;»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Handelsblatt: «Συνθηκολόγηση της Κομισιόν ή αναγκαίο κακό η χαλάρωση των κανόνων για το χρέος;»

Από την κρησάρα της Handelsblatt περνούν οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημόσιο χρέος των 27 κρατών-μελών της ευρωζώνης που η ίδια η γερμανική οικονομική εφημερίδα αποκάλυψε.

«Κανόνες χρέους της ΕΕ: Τα 90 είναι τα νέα 60 – Οι Βρυξέλλες συνθηκολογούν μπροστά στη θλιβερή πραγματικότητα» είναι συγκεκριμένα ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας αναφορικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για μερική αναθεώρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με αυτές, το Σύμφωνο Σταθερότητας εξακολουθεί να περιορίζει το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, όμως για τα κράτη-μέλη που έχουν ήδη υψηλό χρέος ορίζεται ένας πιο χαλαρός «ενδιάμεσος στόχος» στο 90% του ΑΕΠ.

Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας: «Η Κομισιόν συνθηκολογεί μπροστά στη θλιβερή πραγματικότητα. Μετά την επιδημία του κορονοϊού το δημόσιο χρέος φτάνει το 186% στην Ελλάδα και το 148% στην Ιταλία. Στον κύκλο των “χωρών υψηλού κινδύνου” ανήκουν επίσης Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Κύπρος, με το κρατικό χρέος να υπερβαίνει το όριο του 90%».

Στο ερώτημα αν θα είχε νόημα μια απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και μάλιστα σε κατάσταση ειδικής συνθήκης όπως η σημερινή με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση η Handelsblatt παρατηρεί πως «το να επιμένει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες να μειωθεί το χρέος στο 60% εντός 20 ετών, όπως ορίζουν οι κανόνες μέχρι σήμερα, δεν θα ήταν μόνο εξωπραγματικό. Θα ήταν και αναποτελεσματικό από οικονομικής άποψης, καθώς μία πολιτική υπερβολικών περικοπών θα οδηγούσε κατευθείαν στην ύφεση. Δεν μπορεί παρά να επιδοκιμάσει κανείς το γεγονός ότι τα κράτη έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ευελιξία, για να μειώσουν το χρέος τους».

Το σχέδιο για το ελληνικό και το ιταλικό χρέος

Η ίδια εφημερίδα, ένα 24ωρο νωρίτερα, σε αποκλειστικό άρθρο της είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στα σχέδια της Κομισιόν για τη μείωση του ελληνικού και του ιταλικού κρατικού χρέους σημειώνοντας:

«Η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από τις Βρυξέλλες, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει στο μέλλον να συμφωνήσει με τις αρχές των Βρυξελλών ένα εξειδικευμένο, πολυετές σχέδιο μείωσης του χρέους. Η Κομισιόν προσαρμόζει έτσι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ ως μακροπρόθεσμο στόχο.

Ωστόσο, η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90% για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το δημοσίευμα της Handelsblatt κλείνει ως εξής: «Αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης δέχονται αυξημένη πίεση να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι να μειώσουν το χρέος τους στο 90%. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Επιτροπή πιθανότατα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Νοέμβριο. Μέχρι τώρα ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο πρέπει να προηγηθούν εσωτερικές συμφωνίες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, αλλά με μορφή που θα περιέχει νέες μεταρρυθμίσεις».

Δείτε επίσης: Βιασμός 12χρονης: Χρήστης του Blindchat υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει τις Αρχές για την υπόθεση στον Κολωνό

Loading

Play