Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, με τεκτονικές αλλαγές στο γεωστρατηγικό πεδίο, η Θεσσαλονίκη καθίσταται για μία ακόμη χρονιά φωτεινό σημείο αναφοράς, λειτουργώντας φέτος ως «γέφυρα» της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο.
Του Νίκου Καραγιαννακίδη*
Η επιλογή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως τιμώμενης χώρας στην 86η ΔΕΘ καταγράφει και αναδεικνύει τη νέα στρατηγική της χώρας μας, να αξιοποιήσει την κορυφαία γεωγραφική της θέση στο χάρτη και να καταστεί «πύλη» εισόδου φυσικού αερίου για τη Γηραιά Ήπειρο, σε μια ταραγμένη περίοδο όπου το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα. Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Πατρίδας μας με τον αραβικό κόσμο ενισχύονται περαιτέρω, χάρη στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αυτής και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μετά την υπογραφή της Στρατηγικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών οι οικονομικές μας συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 76% και τη ρητή δέσμευση της ηγεσίας των ΗΑΕ για επενδύσεις ύψους 4 δις ευρώ στην Ελλάδα, δείγμα της -χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις- ξεκάθαρης ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Σε τοπικό επίπεδο είναι πλέον σαφές πως το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης αυτής για τη Θεσσαλονίκη δεν περιορίζεται, όπως συνέβαινε επί σειρά ετών, μόνο στις ημέρες της ΔΕΘ. Οι επανειλημμένες επισκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη μακεδονική πρωτεύουσα δεν περιορίστηκαν σε επικοινωνιακές φιέστες και σε εγκαίνια …μουσαμάδων. Στην πόλη μας είναι πλέον ευδιάκριτο και στον πλέον δύσπιστο πως κάτι αλλάζει, πως σταδιακά αφήνουμε, επιτέλους, πίσω μας τη μιζέρια και την εσωστρέφεια, πως η Θεσσαλονίκη κερδίζει σε επίπεδο υποδομών όλα όσα της έλειψαν -ή καλύτερα της στέρησαν- για πολλά χρόνια.
Η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη του 2023, της Δυτικής Εισόδου και του άξονα Κ16 μέχρι την άνοιξη του ίδιου έτους, η παράδοση της νέας οδού Θέρμης – Γαλάτιστας σε χρόνο ρεκόρ αλλά και του «ορφανού» χιλιόμετρου της Ποτίδαιας μετά από χρόνια ταλαιπωρίας των οδηγών, η νέα γέφυρα fly over, το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο αλλά και το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στο π. Στρατόπεδο Καρατάσιου, η νέα εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η καινούργια γέφυρα του Αλιάκμονα, η σύνδεση του Λιμένα με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, είναι καίρια έργα υποδομών που αναβαθμίζουν τη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα, την καθιστούν μια σύγχρονη περιφερειακή Μητρόπολη με απεριόριστες δυνατότητες.
Σε αυτή τη νέα Θεσσαλονίκη ρόλο πρωταγωνιστικό θα έχει και το αναγεννημένο τοπόσημο της πόλης, το αγαπημένο παιδί της εδώ και 96 χρόνια, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, το 2026 θα γιορτάσουμε 100 χρόνια ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο που θα κοσμεί τη Θεσσαλονίκη μας. Η αναπτυξιακή …καραντίνα της Θεσσαλονίκης ανήκει πλέον οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν, η πόλη επέστρεψε, ανεβάζει στροφές, έχει το δικαίωμα να κοιτάει την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και αισιοδοξία.
Η ολική επαναφορά της Θεσσαλονίκης είναι πλέον γεγονός και ο δυναμισμός της 86ης ΔΕΘ που ανθεί μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο, ρευστό περιβάλλον, το πιστοποιεί. Η Ελλάδα αλλάζει και σε αυτή τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα που βγήκε από το Γολγοθά των Μνημονίων και αναπνέει πλέον ελεύθερα, η πόλη μας έχει τη θέση και το ρόλο που αξίζει και δικαιούται!
*Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος, πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης
Δείτε επίσης: Αδ. Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στα επόμενα χρόνια»