Η αύξηση των πολιτικά άστεγων πολιτών και η κρίση εκπροσώπησης

Η αύξηση των πολιτικά άστεγων πολιτών και η κρίση εκπροσώπησης

Η αύξηση των πολιτικά άστεγων πολιτών καταδεικνύει την κρίση εκπροσώπησης στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων αποτυπώνουν μια ανησυχητική πραγματικότητα: το ποσοστό των αδιευκρίνιστων ψήφων, που αντιπροσωπεύει πολιτικά άστεγους πολίτες, κυμαίνεται μεταξύ 12,5% και 15,5%. Η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης καταδεικνύει ότι τα κόμματα δεν εκφράζουν τις ανάγκες των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν άκυρο ή λευκό, το συνολικό ποσοστό μη συμμετοχής ξεπερνά το 25%, δημιουργώντας μια επιτακτική ανάγκη για πολιτική αναδόμηση.

Η εικόνα του πολιτικού σκηνικού είναι αποτέλεσμα προγενέστερων εθνικών εκλογών. Το φαινόμενο της κρίσης εκπροσώπησης δεν είναι πρόσφατο, αλλά έχει ρίζες που εκτείνονται σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται απώλειες. Στην αντιπολίτευση, οι μετρήσεις δείχνουν πως αν και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει αύξηση, δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

Η πολιτική επιστήμονας Δανάη Κολτσίδα επισημαίνει ότι η επικοινωνία και η κομματική δομή επισκιάζουν την ουσία της πολιτικής, οδηγώντας σε αποξένωση των ψηφοφόρων. Η συζήτηση γύρω από την κομματική οργάνωση πρέπει να συνδέεται με την ουσία των πολιτικών ιδεών και προγραμματικών θέσεων.

Η ανάγκη για ανασυγκρότηση του πολιτικού λόγου είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η αίσθηση αδυναμίας να εκπροσωπηθούν οι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες προμηνύει διεύρυνση του αριθμού των πολιτικά άστεγων. Το μήνυμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι σαφές: υπάρχει ένα κρίσιμο κομμάτι ψηφοφόρων που διατηρούν την αποστασιοποίησή τους χωρίς να έχουν κάνει σταθερές επιλογές.

Loading

Play