(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η αύξηση του κατώτατου μισθού σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό πάρθηκε σε μια χρονική περίοδο που η οικονομία έχει πληγεί από την πανδημία. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η αύξηση 2% προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας και της εθνικής παραγωγικής μηχανής.

Το τόνισε, άλλωστε, με σαφήνεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και συμφώνησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Παρόλα αυτά άπαντες αναγνωρίζουν και αποδέχονται ότι ως απόφαση έχει συμβολικό χαρακτήρα «δείχνοντας» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσα στις συνθήκες ύφεσης.

propoli

Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν, ακόμη, ότι αποτελεί συνέχεια του γιγαντιαίου προγράμματος των 40 δισ. ευρώ, με το οποίο επί 18 μήνες, η κυβέρνηση στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων.

Συνέχεια των φοροελαφρύνσεων

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό έρχεται ως συνέχεια των φοροελαφρύνσεων και των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών που υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι έστω και η μικρή αύξηση αποδεικνύει ότι σταθερό μέλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Είναι ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής. Ήδη, όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά: Τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με εκείνα του 2019, ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης.

Συμπερασματικά: Η βαθιά ύφεση που σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας θα συνηγορούσε υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου κατωτάτου μισθού (όπως ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις και ορισμένοι ερευνητικοί φορείς). Ωστόσο οι θετικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον αφήνουν περιθώρια για μια λελογισμένη αύξηση, η οποία θα δίνει στους εργαζόμενους ένα εύλογο μέρισμα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία μπαίνει η οικονομία.

«Πάγωμα» ζήτησαν οι εργοδοτικοί φορείς

Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων τάχθηκαν υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού. Υπέρ του παγώματος επίσης, ή πολύ περιορισμένης αύξησης τάχθηκαν οι επιστημονικοί φορείς, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΓΣΕΕ πρότεινε άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως (15,5%) με προοπτική περαιτέρω αύξησης στα 809 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ακόμη και η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, στην οποία μετέχουν και οι Podemos, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε φέτος να μην δοθεί καμία αύξηση.

Δείτε επίσης: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο

Loading