Η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, ο θυμός της Τουρκίας και τα απαρχαιωμένα F16

Το είπαν, το έκαναν! Η αμερικανική «απόβαση» έχει ξεκινήσει στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που στην Άγκυρα θεριεύει τον θυμό του Ταγίπ Ερντογάν τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ομολογεί πως τα F16 που χρησιμοποιεί η γειτονική χώρα είναι απαρχαιωμένα και έτοιμα προς απόσυρση.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανική βάση. Ελικόπτερα, άρματα μάχης, πυροβόλα, οχήματα και κάθε είδους στρατιωτικός εξοπλισμός έφτασε στον Έβρο, γεγονός που αφενός γεμίζει με ικανοποίηση τον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και αφετέρου προκαλεί ηρεμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά στην προκλητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι και λίγο πράγμα, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τα ανατολικά σύνορα με την Τουρκία να αναπτύσσεται ισχυρή αμερικανική παρουσία η οποία είναι αποτέλεσμα της αμυντικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μια συμφωνία η οποία όχι μόνο θωρακίζει τη χώρα μας, αλλά αναβαθμίζει τη στρατηγική της δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν του τεχνικού εξοπλισμού, στην Αλεξανδρούπολη θα βρίσκονται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και περίπου 340 Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίο αρχικά θα συμμετέχουν σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης με Έλληνες συναδέλφους τους.

Καταρρέει η τουρκική αεροπορία

Εκείνο που αξίζει να κρατήσει κανείς είναι πως τη στιγμή που η Ελλάδα αναβαθμίζει τη στρατιωτική της ισχύ η Τουρκία ομολογεί πως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Το κυριότερο παρατηρείται στην πολεμική της αεροπορία καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, «ομολόγησε» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πως τα F16 που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ετοιμάζονται προς απόσυρση καθώς έλειψε η διάρκεια ζωής τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η γειτονική χώρα στερεύει από μαχητικά ελικόπτερα, δεδομένου ότι παραμένει στο… περίμενε από την Αμερική από όπου περιμένει τελική απάντηση για την αγορά καινούργιων F16. «Οι επαφές μας συνεχίζονται. Η τελευταία συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές. Θα συναντηθούμε ξανά τους επόμενους μήνες. Η ζωή των F-16 έχει ολοκληρωθεί. Μεταφέραμε το αίτημά μας για αγορά 40 F-16 στη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών» εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δείτε επίσης: Μπάιντεν: Η μάχη κατά του κορονοϊού «δεν θα έπρεπε» να είναι «κομματικό ζήτημα»