Η «αντεπίθεση» Μητσοτάκη για τη μετά Covid εποχή
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η «αντεπίθεση» Μητσοτάκη για τη μετά Covid εποχή

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με βήμα ταχύ, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζει την «αντεπίθεσή» της για τη μετά Covid εποχή, δίνοντας έμφαση σε τρεις συγκεκριμένους άξονες.

Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, για την οποία ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι  θα της επιστρέψει όσα της αφαίρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της υπερφορολόγησης της περιόδου 2015-2019. Ο δεύτερος αφορά στην περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών ώστε να «χτιστεί» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και ο τρίτος σχετίζεται με την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ειδικότερα για τον τρίτο άξονα, οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες συνηγορούν ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται στον σωστό δρόμο. Πιο συγκεκριμένα η σημαντική αύξηση καταθέσεων που καταγράφεται, οδηγεί σε δυνητική ενίσχυση της ζήτησης μέσω της κατανάλωσης. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν 57% τους τελευταίους 12 μήνες και ανέρχονται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας παραμένει σταθερά χαμηλό, ενώ προβλέπεται ενίσχυση του τουρισμού που ερμηνεύεται ότι στην χειρότερη των περιπτώσεων θα προσεγγίσουμε ως έσοδα το 40% αυτών που καταγράφηκαν το 2019.  

Οι πέντε στόχοι του Χρήστου Σταϊκούρα

Από την πλευρά της το οικονομικό επιτελείο και ο Χρήστος Σταϊκούρας έχουν θέσει πέντε συγκεκριμένους στόχους. Ο πρώτος είναι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας από το 2021.

Ο δεύτερος στόχος είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022. Τρίτος στόχος αναφέρεται η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού στα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το τέλος του 2022, ενώ στον ορίζοντα παραμένει – ως τέταρτος στόχος – η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων εν αρχή από το 2022, με στόχο το 2023 τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι ικανοποιητικά και ρεαλιστικά.

Τέλος, ο πέμπτος στόχος που θέτει το υπουργείο Οικονομικών είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Δείτε επίσης: Αρ. Πελώνη: “Κοινός στόχος… ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ελεύθερο καλοκαίρι”

Loading

Play