Ανασκόπηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2001 και των κοινωνικών αντιδράσεων που προκάλεσε. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, 14 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, προσπαθούσε να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το 2001, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Απρίλιος του 2001 υπήρξε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την κυβέρνηση Σημίτη, καθώς οι αντιδράσεις από τους πολίτες προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις στο κυβερνών κόμμα. Η θητεία του Τάσου Γιαννίτση στο υπουργείο Εργασίας ήταν σύντομη και οι γενικές απεργίες που διοργανώθηκαν συντάραξαν το πανελλήνιο. Τελικά, ο νόμος αποσύρθηκε, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήρθε αντιμέτωπο με τις εσωτερικές του διαμάχες.
Οι υποστηρικτές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης υπογράμμιζαν την αναγκαιότητά της, προειδοποιώντας ότι χωρίς ριζικές αλλαγές, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρεοκοπούσαν μέσα σε 15 χρόνια. Η κυβερνητική πρόταση περιλάμβανε αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και μειώσεις στις συντάξεις, γεγονός που συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Τύπος της εποχής ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε αρχικά προσλάβει Βρετανούς συμβούλους, οι οποίοι είχαν προτείνει ακόμη και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο 70ο έτος.
Στις 19 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε ανακοινώσεις και πραγματοποιήθηκε μαραθώνια συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όπου αναδείχθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Ο Κώστας Σημίτης υπεραμύνθηκε των προτάσεών του, σημειώνοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις, το ασφαλιστικό σύστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα το 2010.
Στις 26 Απριλίου του 2001, η Ελλάδα συμμετείχε σε γενική απεργία, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους. Η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ φάνηκε έντονα, καθώς οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ συμμετείχαν ενεργά στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις κυβερνητικές προτάσεις. Μετά από σφοδρές κοινωνικές πιέσεις και εσωκομματικές διαφωνίες, η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να αποσύρει την πρόταση αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, γεγονός που σήμανε την κατάρρευση των κυβερνητικών σχεδίων και την αποχώρηση του Τάσου Γιαννίτση από το υπουργείο Εργασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr