Του Γιάννη Χαβιανίδη
Μίνι ανασχηματισμό φέρεται να ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Σήμερα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου περνά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον πρωθυπουργό να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τους δυο υφυπουργούς Θεόδωρο Λιβάνιο και Θεόδωρο Καράογλου.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και ετοιμάζεται να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι το εάν ο ανασχηματισμός θα είναι “μίνι” ή ριζικός.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει στους 7 μήνες που κυβερνά ότι παρεμβαίνει άμεσα όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει δυσλειτουργία. Στο επίκεντρο της κριτικής και της προσοχής βρίσκεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι χειρισμοί του οποίου στο θέμα του ΠΑΟΚ έχουν “γραντζουνίσει” την κυβέρνηση, με πολλούς βουλευτές του κόμματος να μιλούν για κυβερνητικό αυτογκόλ σε μια περίοδο που η ΝΔ “έπαιζε” τον ΣΥΡΙΖΑ… μονότερμα.
Εάν ο ανασχηματισμός είναι μικρής έκτασης και περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις, τότε αυτός είναι πιθανό να γίνει τους πρώτους μήνες της άνοιξης. Ορισμένοι τον οριοθετούν πριν το Πάσχα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι μεγαλύτερες από πέντε, τότε δεν αποκλείεται να μετατεθεί προς το καλοκαίρι όταν και θα συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την ορκωμοσία της σημερινής κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την απόδοση ορισμένων υφυπουργών που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα δεν έχουν βγει από το γραφείο τους με αποτέλεσμα να μην τους γνωρίζει και η κοινή γνώμη. Παράπονα υπάρχουν και για ορισμένους υπουργούς οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στις πρωθυπουργικές απαιτήσεις.
Σε γενικές γραμμές πάντως οι ηγεσίες των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητες, με τις όποιες παρεμβάσεις γίνουν να έχουν κυρίως ενισχυτικό χαρακτήρα σε επίπεδο υφυπουργών. Υπάρχουν πάντως και ορισμένες περιπτώσεις που υπουργοί δεν ανταλλάσουν ούτε καλημέρα με υφυπουργός τους, αν και αυτές είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Η ανεργία τραβά την…κατηφόρα
Πέραν του ανασχηματισμού, ο οποίος αποτελεί δικαίωμα κάθε πρωθυπουργού και ουδέποτε προαναγγέλλεται, αλλά γίνεται, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα λεγόμενα ζητήματα της καθημερινότητας. Ένα από αυτά είναι η ανεργία η οποία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τραβά την… κατηφόρα.
Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η αγορά εργασίας δείχνει μια σταθερή βελτίωση. Το γενικό ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο παρουσίασε περαιτέρω μείωση στο 16,5% έναντι 18,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% και ανήλθε στα 3.910.499 άτομα έναντι 3.834.036 το 2018. Και ο συνολικός αριθμός των ανέργων παρουσίασε μείωση κατά 11,9% και περιορίστηκε στα 772.614 άτομα έναντι 876.868 το 2018.
Γίνεται φανερό, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, ότι η συνεχόμενη δυναμική μείωση του γενικού ποσοστού ανεργίας οφείλεται στη σταθερότητα και στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη μεταρρυθμίσεων» που χάραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.