Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ το 2021 στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2,7% του ΑΕΠ

Την ουσιαστική και σημαντική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας, ανέδειξαν με εμφατικό τρόπο την εβδομάδα που μας πέρασε.

Διοικητικά στελέχη της ΕΤΕπ που αποτελεί το χρηματοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της, επισκέφτηκαν την χώρα μας, συναντήθηκαν με αρμόδιους υπουργούς, διοικητικά στελέχη τραπεζών και εκπροσώπους επιχειρήσεων και ανακοίνωσαν τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς και το σημαντικότερο προχώρησαν σε σειρά νέων συμφωνιών για νέες μεγάλες χρηματοδοτήσεις έργων που αγγίζουν κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας. Έργων που βελτιώνουν περαιτέρω κάθε είδους υποδομών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν καθοριστικά τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, συμβάλλοντας στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς την πράσινη οικονομία, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ το 2021 στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο, γεγονός που επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα

Ποσό-ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων του oμίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021

Στο ποσό-ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ έφθασε η ετήσια χρηματοδότηση του oμίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021, συμπεριλαμβανομένων 2,7 δισ. ευρώ μέσω του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την απόκριση στην πανδημία. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, πέρυσι οι επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στη αστική ανάπλαση, στην ενεργειακή μετάβαση και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών έτυχαν της μεγαλύτερης στα χρονικά χρηματοδοτικής συμβολής από τον όμιλο της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση του oμίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα υπήρξε επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σύστησαν ο όμιλος της ΕΤΕπ

και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός εβδομάδων από την έναρξη της πανδημίας για τη στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω των σχετικών με την πανδημία προκλήσεων. Συνεπώς, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παρασχεθούν μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το 2021 νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες επενδύσεις επλήγησαν από τον πρωτόγνωρο συνδυασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και των ολοένα και πιο ακραίων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο Όμιλος ΕΤΕπ συνέβαλε καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ, ύψους 4,85 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε το 2021 συνεισφέρει σημαντικά, ώστε οι ελληνικές εταιρείες και οι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς και να επιταχύνουν την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση και να βελτιώσουν υπηρεσίες που είναι καθοριστικής σημασίας για την καθημερινή ζωή.

«Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την πλούσια εμπειρία, οικονομική ισχύ και περιβαλλοντική βέλτιστη πρακτική της ΕΤΕπ. Η εξαιρετική συνεργασία – που ενδυναμώθηκε μέσα από τη νέα συμφωνία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” – οδήγησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην επίτευξη νέου ετήσιου ρεκόρ χρηματοδότησης της χώρας. Απέναντι σε νέες προκλήσεις, μαζί θέτουμε προτεραιότητες και υλοποιούμε δράσεις, για την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών της χώρας, τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα

Δείτε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά