Η χρονιά (που φεύγει) των προκλήσεων και των κατακτήσεων και εκείνη (που έρχεται) της ανάπτυξης
Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και του προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η χρονιά (που φεύγει) των προκλήσεων και των κατακτήσεων και εκείνη (που έρχεται) της ανάπτυξης

Σε επίπεδο μεγάλης πολιτικής εικόνας το 2023 που φεύγει ήταν η χρονιά των προκλήσεων και των κατακτήσεων.

Το 2024 που έρχεται όλοι φιλοδοξούμε να είναι η χρονιά της ανάπτυξης. Διότι, αυτό είναι το ποθούμενο για την κοινωνία και φυσικά την κυβέρνηση που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι θα κριθεί στο πεδίο της καθημερινότητας. Και δεδομένου ότι ο νέος χρόνος είναι εκλογικός, λόγω ευρωκάλπης, θέλει να συνεχίσει να κινείται σε υψηλά δημοσκοπικά και εκλογικά επίπεδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως με την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, κλείνει οριστικά ένας κύκλος κρίσεων, όπως ανέφερε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Και αυτό, γιατί τώρα επιβάλλεται να ανοίξει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να συνεχίσει να κινείται στο πλαίσιο της “μεταρρυθμιστικής ορμής” που έχει ήδη αναπτύξει. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από ορισμένες αρχές όπως είναι η συνέπεια, τα λίγα λόγια και η πολλή δουλειά που παράγει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Παιδεία, υγεία, καθημερινότητα

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:  “Αυτή άλλωστε η επιλογή της παράταξής μας” που “εγκρίθηκε εμφατικά και από τους πολίτες πριν από πέντε μήνες, στις εκλογές. Εγκρίθηκε και πάλι μόλις πρόσφατα με την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί και η σημερινή μας ατζέντα, με θέματα που προτάσσουν την παιδεία, την υγεία και την καθημερινότητα“.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι προχωρούν με σχέδιο και σοβαρότητα στο δρόμο των αποτελεσμάτων και της κοινωνικής ευαισθησίας.  Και αυτό αποτυπώνεται στη φράση του Πρωθυπουργού ότι  το 2024 θα έχουμε και πάλι “έναν πολύ καθαρό οδικό χάρτη, με σημαντικές επενδύσεις, σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα εγκρίνουμε σήμερα”.

Τι συμβαίνει με το “ελεύθερο πανεπιστήμιο”

Η πιο κομβική μεταρρύθμιση είναι αυτή της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και η αναθεώρηση του άρθρου 16.   Με το νομοσχέδιο για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” που παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζεται σοβαρά το πρόβλημα της φυγής Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό και στον περιορισμό της ακαδημαϊκής διασποράς, θεσπίζοντας διατάξεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση, ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων αναγνωρισμένων ΑΕΙ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης, επιλύεται το ζήτημα της μη ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών από αλλοδαπά ιδρύματα στη Χώρα, τα οποία θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ προβλέπονται διατάξεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης φοιτητικής visa για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών.

Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται προοπτική ώστε ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό να μείνουν να σπουδάσουν και να εργαστούν στην πατρίδας μας.

Δείτε επίσης: Δημήτρης Καιρίδης: «Η Ελλάδα προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση για το μεταναστευτικό»

Loading

Play