Η “δεύτερη ευκαιρία” αντίδοτο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Του Σταύρου Οραήλογλου

propoli

Ως αντίδοτο στην υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων λογίζεται η “δεύτερη ευκαιρία” που δίνει η Κυβέρνηση σε όσους αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας και των οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία.

Το νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου και παρουσίασε ο Πρωθυπουργός έχει ευδιάκριτο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού λύνει τον “γόρδιο δεσμό” όσων έχουν φτάσει στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Η αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρόκειται για μια σαφή πολιτική επιλογή που ωθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης, μέσω της οποίας οι αποδεδειγμένα πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου, όπως ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χάρη στην Κυβέρνηση, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του με έναν προληπτικό τρόπο και, αν δεν τα καταφέρνει, τότε στο τελευταίο στάδιο –αυτό της πτώχευσης– θα φύγουν τα χρέη από πάνω του και θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

“Είναι μια τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχει σήμερα η κοινωνία και η οικονομία μας: Την υπερχρέωση δηλαδή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το πολύ μεγάλο ύψος του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, που φτάνει τα 234 δισ ευρώ σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία” σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. 

Εντός Σεπτεμβρίου ο “λογαριασμός” του ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, στο διάστημα 14-17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2021. Από αυτόν το κράτος αναμένει έσοδα περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την πρώτη δόση (από τις συνολικά έξι) να πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τις έξι δόσεις θα μπορούν να εντάξουν κάθε δόση χωριστά στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, πληρώνοντας ως επιβάρυνση ένα σχετικά χαμηλό επιτόκιο.

Παρατείνονται τα μέτρα για τους κορονοϊόπληκτους εργαζόμενους

 Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να παρατείνει σειρά μέτρων που προβλέπονται για τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Για το λόγο αυτόν, η Κυβέρνηση προχωρά στη χρονική επέκταση όσων πρωτοβουλιών είχε λάβει μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι:

1. Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

2. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου.

3. Παρατείνονται για 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

4. Μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος  αριθμός ημερών ασφάλισης για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.

6. Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των  εργαζόμενων που μπαίνουν σε καραντίνα και αναγκαστικά απουσιάζουν από την εργασία τους.

8. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοϊό Covid-19.

Επισημαίνεται ότι για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 1,195 δις ευρώ για 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Δείτε ακόμη: Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτονόητη η δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία των ευάλωτων

Loading